abortusprotest Indiana tijdens parlementsdebatten
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Indiana zet als eerste VS-staat vonnis van Hooggerechtshof om in wet om abortus zo goed als onmogelijk te maken

In de Amerikaanse staat Indiana kunnen vrouwen geen abortus meer krijgen, tenzij bij verkrachting of incest of als hun leven in gevaar is. Indiana is daarmee de eerste Amerikaanse staat die het vonnis van het Hooggerechtshof over abortus in zijn eigen wetgeving omzet. Dat vonnis maakte een einde aan het "Roe vs Wade"-arrest, dat meer dan 50 jaar het recht op abortus garandeerde in heel de Verenigde Staten. "Radicale stap om vrouwen rechten te ontnemen", reageert het Witte Huis.

Vanaf half september mogen vrouwen in de Amerikaanse staat indiana geen abortus meer laten uitvoeren, op enkele uitzonderingen na. Alleen wanneer er sprake is van verkrachting of incest mag de zwangerschap voor de tiende week worden afgebroken. Ook wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer de foetus niet levensvatbaar is, blijft abortus toegestaan. Vrouwen moeten dan wel naar een ziekenhuis, alle abortuscentra verliezen hun licentie. 

De wet in Indiana werd gisteravond ondertekend door de Republikeinse gouverneur Eric Holcomb. Ze was vooraf goedgekeurd door de twee kamers van het plaatselijke parlement van Indiana. Daar werden de debatten al snel in gang gezet nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni een einde maakte aan het landelijke recht op abortus, dat al 50 jaar bestond. 

Indiana is een Republikeinse staat. Maar de meningen bleven verdeeld. Zo vervoegden 8 Republikeinse senatoren de 11 Democraten die tegen de wet stemden, onder meer omdat ze vreesden dat de wet vrouwen met een laag inkomen zou benadelen. 

Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, noemt de abortuswet in Indiana "een nieuwe radicale stap van Republikeinse wetgevers om vrouwen hun reproductieve rechten en vrijheid te ontnemen". Door het verbod komen "persoonlijke beslissingen over gezondheidszorg in de handen van politici in plaats van vrouwen en hun artsen" te liggen, klinkt het.

Precedent

Indiana wordt zo de eerste Amerikaanse staat die de afschaffing van Roe vs Wade in haar eigen wetgeving omzet. Vorige week nog stemde de staat Kansas verrassend tegen een strengere abortusregeling. 

Verschillende andere staten hadden al hun wetgeving klaar in afwachting van het arrest van het Hooggerechtshof. Nog anderen hadden al een strengere abortuswetgeving die tot nogtoe telkens kon worden omzeild door procedures bij het Hooggerechtshof. Nu is het dus aan elke Amerikaanse staat apart om te beslissen over het recht op abortus. 

Meest gelezen