Machines die hersendode Britse jongen Archie (12) kunstmatig in leven hielden, zijn uitgeschakeld

In het Verenigd Koninkrijk zijn de machines die de 12-jarige hersendode jongen Archie Battersbee kunstmatig in leven hielden, uitgeschakeld. Dat heeft zijn moeder laten weten. Zijn ouders hebben zich daar wekenlang tegen verzet, maar verschillende rechtbanken volgden de beslissing van de artsen dat het zinloos zou zijn om Archie verder te behandelen. Hij is nu officieel gestorven.

Een ultieme poging van zijn ouders om in beroep te gaan tegen een beslissing van een Britse rechtbank werd gisteravond laat nog afgewezen, waarna zijn behandeling deze ochtend werd stopgezet

Archie was zo een mooie jongen, hij heeft tot het bittere eind gevochten. Ik ben zo trots om zijn moeder te zijn

Moeder Holly Dance

"Archie was zo een mooie, kleine jongen, hij heeft tot het bittere eind gevochten. Ik ben zo trots om zijn moeder te zijn", zei Holly Dance aan verslaggevers bij de ingang van het Royal London Hospital.

Bekijk wat Holly Dance zei nadat de behandeling van haar zoon werd stopgezet:

Videospeler inladen...

"De behandeling werd stopgezet om 10 uur (11 uur Belgische tijd). Zijn parameters bleven nog een tijdlang stabiel, totdat de beademing twee uur later werd stopgezet.

Er was niets waardigs aan het toekijken hoe een familielid stikt. We hopen dat geen enkele familie hoeft mee te maken wat wij hebben moeten meemaken. Het is barbaars", voegde Ella Carter toe, zij is de verloofde van Archies oudste broer Tom.

Bekijk: "We hopen dat geen enkele familie hoeft mee te maken wat wij hebben moeten meemaken", voegde Ella Carter toe.

Videospeler inladen...

Einde aan lange juridische strijd

Met het stopzetten van de behandeling komt een einde aan een lange juridische strijd. Op 7 april werd Archie bewusteloos aangetroffen thuis. Zijn moeder vermoedt dat hij heeft meegedaan met een online-uitdaging waarbij deelnemers moeten proberen bewusteloos te raken. Archie lag sindsdien aan een beademingsapparaat en kwam nooit meer bij bewustzijn.

Volgens de artsen was hij hersendood en kon er geen hulp meer baten.  Zijn ouders, die wel nog hoop hadden op herstel, waren het daar niet mee eens en verzetten zich tegen de beslissing om de behandeling stop te zetten.
Ze trokken onder meer naar het Britse Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar vingen bot. 

Hun laatste verzoek bij het High Court was om Archie naar een palliatieve instelling te brengen. Daar zou hij volgens hen "waardig kunnen sterven in het bijzijn van zijn familie".

Artsen hadden gewaarschuwd dat een transfer van de jongen een "aanzienlijk risico" vormt. Daarin is de rechter meegegaan. De rechtbank oordeelde gisteren echter dat een overbrenging niet in het belang was van het kind. Vandaag is de behandeling dan ook stopgezet in het ziekenhuis. Archie is nu ook officieel gestorven.

Meest gelezen