Michele Cousaert

Amerikaans soulicoon Marvin Gaye verbleef in 1981 in Oostende: "Voor mij was hij een vent gelijk een ander"

Fans van de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye zullen het verhaal kennen: de man kwam in 1981 onthaasten in Oostende en schreef er een van zijn bekendste hits: "Sexual healing". Dat onthaasten kon hij doen dankzij een Oostendse familie die hem onder haar vleugels nam. Michele Cousaert haalde herinneringen op bij Studio Brussel. "Als wij over de middag thuiskwamen en patatjes aten, dan deed hij mee."

Michele Cousaert is de dochter van Freddy Cousaert, een bekend figuur in Oostende. "Mijn papa was een speciaal figuur. In de jaren 60 kwam hij vanuit Ruddervoorde naar Oostende en hij richtte hier een dancing op. Hij wilde niet meedoen aan de typische muziek, dus ging hij naar Londen om zijn platen te halen. Via via leerde hij zo Marvin Gaye kennen, die hij uitnodigde om naar Oostende te komen voor een optreden in Casino Kursaal. Twee maanden later was hij hier."

In Kursaal Oostende staat een bronzen beeld van Marvin Gaye aan de piano

Het was op 14 februari 1981 dat Marvin Gaye per boot aanmeerde in Oostende. Na hits als "I heard it through the grapevine", ging het privé niet goed met hem. Zijn tweede huwelijk was op de klippen gelopen, hij vocht tegen een cocaïneverslaving en werd ook achtervolgd door een belastingschuld.

Marvin Gaye was een deel van de familie

In Oostende kon Marvin Gaye een gewone man zijn, en dat deed hij onder meer bij het gezin van Freddy Cousaert thuis. "Hij liep hier rond zoals wij rondlopen", herinnert Michele zich. "Als ik een verjaardagsfeestje had, kwam hij bij mij en mijn vriendinnetjes zitten. We gingen naar het strand en de duinen. We deden  allemaal dingen die normale mensen doen. Voor mij was Marvin Gaye een vent gelijk een ander. Een deel van de familie. Als wij over de middag thuiskwamen van school en we aten patatjes, dan zat hij erbij. Hij vond het heel fijn om te leven zoals een normale mens. Dat is ook de reden dat hij hier graag was: hij kon gewoon zijn wie hij was."

Het maakte dat Marvin Gaye in Oostende de inspiratie vond voor de (comeback)hit van zijn leven: "Sexual healing". "De plaat Midnight Love (waar "Sexual healing" op staat) heeft hij in een studio in Wallonië opgenomen, wij gingen daar dagelijks naartoe", vertelt Michele. Micheles moeder zou zelfs de eerste zijn geweest die de demo heeft gehoord. "Ze zei tegen Marvin: "This will be a hit"." De familie Cousaert koestert nog steeds de gouden plaat van "Sexual healing", die ophangt bij de zus van Michele thuis.

BEKIJK: de videoclip van "Sexual healing" werd opgenomen in Kursaal Oostende

In augustus 1982 moest Marvin Gaye wegens visumproblemen Oostende verlaten. Op 1 april 1984, een dag voor zijn 45e verjaardag, werd hij doodgeschoten door zijn eigen vader, na een zoveelste hoogoplopende ruzie. 

Meest gelezen