"Als oud-scout met 2 scoutskinderen, moet iets me van het hart": betoog van moeder over jeugdbewegingen gaat viraal

"Na de mediaheisa over jeugdkampen de voorbije weken, moet me als oud-scout en mama van twee enthousiaste scoutskinderen iets van het hart." Zo begint de Facebookpost van Eva Martens, waarin ze oproept om ook positieve verhalen een forum te geven. "Want jeugdbewegingen zijn waardevol, de meerwaarde voor de maatschappij is zo ontzettend belangrijk", benadrukt ze in een gesprek met VRT NWS.

Eva Martens uit Deinze heeft twee kinderen bij de lokale scouts. Kinderen die er zonder de scouts misschien niet geweest zouden zijn, want Eva en haar man leerden elkaar kennen bij de scouts.

Dat er deze zomer wel wat te doen was over incidenten bij scoutsgroepen op kamp, raakte dan ook een gevoelige snaar. "Maar het was al vroeger dat ik me ergerde aan een aantal dingen", vertelt Martens aan VRT NWS. "De zomer was nog niet begonnen en burgemeesters begonnen al vanalles te verbieden. Er was geen dialoog meer, het is alsof het allemaal fout gaat en dat is niet het gevoel dat ik heb bij jeugdbewegingen."

En dus kroop Martens in haar pen, om op Facebook met iedereen die het wil lezen, te delen hoe de scouts haar zoon doet openbloeien. "Mijn 14-jarige zoon kwam thuis van zijn tentenkamp in de Ardennen. De kleine jongen is niet meer, hij werd op 11 dagen tijd een heel stuk meer volwassen." 

De zoon van Martens ging op tweedaagse trektocht, sliep op een hooizolder: allemaal niet-alledaagse dingen. Hij leerde er samenwerken en samenleven, schrijft Martens, "want een tent zet je niet alleen recht". 

De post van Martens ging de voorbije dagen viraal: de teller staat nu op meer dan 5.000 likes en 1.300 deelacties. "Als ik nu zie hoe één stomme, onnozele post die ik op vijf minuten had getypt, gedeeld wordt, denk ik dat er nog heel wat mensen zijn die mijn gevoel delen. De jeugdbeweging is waardevol."

"Het belangrijkste punt voor mij is dat ik wil tonen dat de jeugdbeweging een belangrijke leerschool is voor het leven. Zo leer je bijvoorbeeld samenwerken met mensen waar je niet voor kiest en dat is iets wat je in het latere leven ook moet doen. Dat het niet altijd helemaal zonder fouten kan, is denk ik ook de realiteit. Maar welk leerproces gaat zonder fouten?"

"ls er afval dat geraapt moet worden, als er hulp nodig is in een stad of als er een ramp gebeurt: de jeugdbewegingen zijn de eersten om te gaan helpen. Het maatschappelijk belang is zo groot, dat we ten volle de jeugdbewegingen moeten steunen. Dat het niet altijd helemaal zonder fouten kan, is denk ik ook de realiteit. Maar belangrijk voor mij is om niet meteen vanalles te verbieden en te focussen op die enkele dingen waar het fout gaat: dialoog is het enige dat helpt."

Onder haar Facebookpost, kan Martens rekenen op heel wat bijval. Een kleine bloemlezing.

"Blij dat je dit deelt, want je woorden zijn nodig." - Elke

 "Ik zie elke dag hoeveel tijd onze zoon steekt in het voorbereiden van de wekelijkse vergaderingen, weekends, kampen en evenementen. Helaas hoor ik ook vaak de harde woorden die ze krijgen van ouders of buitenstaanders. Ik kan alleen maar respect tonen voor deze jongeren." - Sara

"Ik kreeg zondag twee chirojongens terug. Ook als ouder het hoogtepunt van het jaar om de blik op hun snoet te mogen zien na een week bivak. <...> En stiekem trots als mijn kleine jongens zeggen dat hun droom is om ooit leider te mogen zijn. Ik droom stiekem mee." - Lies

"Wij herkennen ons helemaal in dit verhaal. We zijn nog enkele maanden verwijderd van ons 80 jaar en hebben nog steeds echte vrienden uit onze scoutsperiode. We zijn opgevolgd door onze kinderen en kleinkinderen waar we apetrots op zijn." - Leopold

"Hier ook 3 scouts in huis. Twee die intussen zelf in leiding staan. Wat ze daar geleerd hebben konden wij als ouders niet meegeven. Dank aan alle leiding die hen in hun traject brachten tot waar ze staan." - Birre

"Een vraag van onze HR-directeur aan iedere sollicitant die bij hem passeerde: "Bij welke jeugdvereniging ben je geweest'? Top toch." - Walter

Meest gelezen