VRT

"Open dag" in Rijsel lokt vooral Belgen: zo'n 450 landgenoten kregen vaccin tegen de apenpokken over de grens

Ongeveer 450 Belgen hebben vandaag een vaccin tegen de apenpokken gekregen in Rijsel, in Noord-Frankrijk. Het vaccinatiecentrum daar was uitzonderlijk open voor iedereen die zich zonder afspraak tegen het apenpokkenvirus wou laten vaccineren. Dat lokte vooral veel Belgen omdat het bij ons moeilijker is zo'n prik te krijgen.

De voorbije dagen staken al enkele honderden landgenoten de grens over voor een vaccin tegen de apenpokken. In ons land komt slechts een beperkte doelgroep in aanmerking om zich preventief te laten vaccineren. In Frankrijk zijn de voorwaarden minder streng en er zijn simpelweg ook meer vaccins beschikbaar. 

Omdat de openingsuren te beperkt waren en de wachttijden opliepen, besloot het stadsbestuur van Rijsel om vandaag een "open dag" te organiseren. Tussen 9 uur en 17 uur kon iedereen die aan de Franse voorwaarden voldoet gratis een vaccin gaan halen in het vaccinatiecentrum.

"We richten ons op mannen die seks hebben met andere mannen, transgender personen met verschillende seksuele partners en sekswerkers. De apenpokken zijn trouwens geen seksueel overdraagbare ziekte, dus we willen die groep niet stigmatiseren. Dat is gewoon de meest kwetsbare, en dus ook onze prioritaire doelgroep", zei Karima Chouia, verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum in Rijsel, eerder deze week. "Onze Belgische buren zijn zeker welkom."

Vanochtend stonden dan ook veel Belgen in de rij. Vanuit Wallonië zouden zelfs bussen richting Rijsel zijn gereden. Even was er onzekerheid of iedereen wel een vaccin zou kunnen krijgen want het aantal vaccins in Rijsel was beperkt tot 400 en aan Fransen werd voorrang gegeven. Enkele mensen keerden dan ook zonder vaccin terug. 

Maar in de loop van de namiddag kon het vaccinatiecentrum extra vaccins bemachtigen uit ziekenhuizen in de buurt. Iedereen die nog was blijven wachten, kon zo een prik krijgen. In totaal werden 500 prikken gezet en ongeveer 450 daarvan gingen naar Belgen.

BEKIJK - Landgenoten vertellen waarom ze zich in Frankrijk laten vaccineren.

Videospeler inladen...

Dosissen in België

Ons land moet het zeker tot oktober nog doen met slechts 3.040 doses van het vaccin tegen de apenpokken. Pas daarna worden 30.000 extra doses verwacht. Daardoor kan op dit moment niet iedereen die dat zou willen een vaccin krijgen. België geeft voorlopig ook slechts één prik, tot meer doses op voorraad zijn. Andere landen geven na een maand een tweede prik. Meer over de verschillen tussen de Europese landen lees je in dit artikel.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat weten dat hij in overleg is met de Fransen en over enkele dagen zal communiceren over de situatie in België.

In ons land zijn al zeker 482 mensen besmet geraakt met het apenpokkenvirus, allemaal mannen tussen 16 en 71 jaar oud. 28 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De laatste cijfers dateren van 2 augustus. Het wekelijkse rapport over de situatie in ons land vind je bij Sciensano. 

VRT
VRT

Meest gelezen