Chinese militair kijkt naar Taiwanees militair schip

China en Taiwan spelen "kat en muis" met militaire schepen op volle zee, na bezoek van Nancy Pelosi

Het ministerie van Defensie van Taiwan heeft vliegtuigen en schepen uitgestuurd als reactie op de Chinese militaire oefeningen, die al vier dagen aan de gang zijn rond het eiland. De verhoogde spanningen tussen beide landen is het gevolg van het bezoek van een Amerikaanse delegatie onder leiding van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Beide partijen spelen kat en muis" op volle zee, zei een hooggeplaatste Taiwanese bron aan Reuters.

Er varen zo’n tien schepen zowel van China als van Taiwan dichtbij de middellijn in de Straat van Taiwan, de onofficiële buffer die de twee partijen scheidt, volgens het persbureau Reuters. Het Taiwanese ministerie van Defensie zei dat er vandaag opnieuw verschillende Chinese militaire schepen, vliegtuigen en drones aanvallen op het eiland en op de Taiwanese marine simuleren. Het ministerie heeft daarom vliegtuigen en schepen uitgestuurd om "gepast" te reageren.

De Taiwanese premier Su Tseng-Chang zei dat China "arrogante" militaire acties heeft ingezet "om de vrede en stabiliteit in Taiwan te verstoren". Hij riep China ook op om die militaire oefeningen niet uit te breiden.

 Jets in Taiwan
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Vier dagen Chinese militaire oefening

De Chinese militaire oefeningen zijn donderdag gestart en zouden tot vandaag duren, volgens Peking. Het Taiwanese ministerie van Defensie zei dat het gisteren straaljagers heeft ingezet om twintig Chinese vliegtuigen te waarschuwen, waaronder veertien die de middellijn hadden overschreden.

Het ministerie ontdekte bovendien veertien Chinese schepen die activiteiten uitvoerden rond de Straat van Taiwan. Voorts gaf het een foto vrij waarop Taiwanese matrozen een nabijgelegen Chinees schip nauwlettend in de gaten hielden. 

Taiwan heeft eergisteren ook vuurpijlen afgevuurd om Chinese drones te waarschuwen, die over het eilandje Kinmen vlogen.

Een Taiwanees militair schip, gezien vanaf het dek van een Chinees militair schip, vrijgegeven door het Chinese persbureau.

"De ene probeert over te steken, de andere staat in de weg"

Terwijl Chinese troepen druk blijven uitoefenen aan de middellijn, blijft Taiwan de troepen nauwgezet in de gaten houden, en waar mogelijk verhinderen om de oversteek te maken, dat zei een hooggeplaatste Taiwanese bron aan Reuters.

"De twee partijen tonen terughoudendheid", zei de bron voorts.

De  hooggeplaatste Taiwanees omschreef de manoeuvres van beide partijen als "kat en muis" op volle zee. "De ene kant probeert over te steken, de andere staat in de weg en dwingt hen in een meer benadeelde positie om uiteindelijk terug te keren naar de andere kant."

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal van eergisteren over de spanningen tussen China en Taiwan:

Videospeler inladen...

China is woedend: "inmenging in binnenlandse aangelegenheden"

Peking reageert woedend op het bezoek van Pelosi omdat Taiwan een onderdeel van het land is volgens China.  Ook al is het nooit onder controle geweest van de communistische Volksrepubliek.

Opeenvolgende Chinese leiders herhalen de mantra dat Taiwan "herenigd moet worden met het moederland", zij het niet vreedzaam dan met geweld.  China beschouwt het bezoek als een "inmenging in binnenlandse aangelegenheden".

Als onderdeel van de Chinese reactie op het bezoek van Pelosi heeft het land ook de communicatie via verschillende kanalen met de Verenigde Staten stopgezet, inclusief de samenwerking over klimaat en grensoverschrijdende misdaad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beschuldigde China ervan "onverantwoordelijke" stappen te nemen. Hij zei dat het land geen prioriteit geeft aan een vreedzame oplossing en eerder het gebruik van geweld verkiest.

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal over het militaire kat en muisspel op zee tussen beide partijen:

Videospeler inladen...
Chinees militair vliegtuig

Meest gelezen