Zes weken na salmonellabesmetting vloeit er weer chocolade in de fabriek van Barry Callebaut in Wieze

De chocoladefabriek van Barry Callebaut in het Oost-Vlaamse Wieze start na zes weken sluiting weer op. De fabriek lag sinds 27 juni stil door een salmonellabesmetting in een productielot. De voorbije weken werden de installaties grondig gereinigd. Een aantal van de 24 productielijnen zijn nu weer opgestart. De chocoladefabriek kan deze week al opnieuw leveren aan haar klanten. 

De grootste chocoladefabriek ter wereld start weer op. Opnieuw zullen er tonnen chocolade stromen in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze, bij Lebbeke. Barry Callebaut levert chocolade aan andere fabrieken en voedingsbedrijven, maar moest de voorbije zes weken noodgedwongen sluiten. Op 27 juni werd er salmonella ontdekt. 

Ongeziene reinigingsoperatie

De voorbije weken werden de installaties grondig gereinigd. Volgens Barry Callebaut ging het om een ongeziene productionele uitdaging. "De fabriek in Wieze is niet alleen de grootste chocoladefabriek ter wereld, het is ook het hart van de Belgische chocoladeproductie", zegt Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut.

Hoewel de fabriek wekenlang geen chocolade heeft kunnen produceren, is het aantal werknemers dat technisch werkloos geweest is, beperkt tot enkele tientallen. "Onze mensen zijn zeer flexibel geweest en hebben allemaal meegewerkt aan de opkuis. In totaal gaat het om zo'n 600 mensen van Callebaut en 150 externen, die ook vrijwillig vakanties hebben herpland, dus de solidariteit is zeer groot.

De heropstart zal in verschillende fases gebeuren. Elke week komen er meer productielijnen bij. "Op dit moment is de productie al heropgestart op enkele van de 24 lijnen. Op een totale capaciteit is het nog enkele weken wachten, maar we gaan deze week al beperkte volumes aan onze klanten kunnen leveren." 

Sinterklaaschocolade in het gedrang?

"We begrijpen dat sommige van onze klanten geimpacteerd zijn door de tijdelijke onderbreking van de levering van Belgische chocolade. Door deze situatie is het niet onmogelijk dat er potentieel gaten komen in het aanbod in de markt omdat sommige chocoladeproducten niet geleverd kunnen worden door Barry Callebaut", zegt Warlop. 

Het gaat dan vooral om seizoenproducten voor bijvoorbeeld Sinterklaas. Die worden al gemaakt tussen augustus en september. "We doen er evenwel alles aan om de impact voor onze klanten te beperken. Zo werken we op een ondernemende en creatieve manier met onze klanten samen om ook deze periode te overbruggen."

 Het Nederlandse chocoladebedrijf Tony's Chocolonely had dit weekend nog laten weten dat de productie van chocoladeletters met Sinterklaas dit jaar niet zou lukken vanwege de problemen bij Barry Callebaut.

Besmette chocolade herwerkt

De chocolade die niet meer gegeten kon worden, werd naar biogasinstallaties gebracht om te gisten. In chocolade zit veel olie en daar valt dus veel hernieuwbare energie uit te halen. Elke 3 ton verwerkte chocolade kan een gezin een heel jaar van gas en elektriciteit voorzien.

Bij Barry Callebaut zou minstens 1.000 ton chocolade afgevoerd zijn. Dat betekent dat ruim 300 gezinnen een jaar van de energie uit chocolade kunnen leven.

Volgens de woordvoerder is er op geen enkel moment chocolade van Barry Callebaut met salmonella tot bij de consument geraakt.

Meest gelezen