Bernadette van de natuurvereniging Vogelzangbeekvallei

Natuurvereniging wil nieuwe loods voor witloofboer op de grens van Sint-Pieters-Leeuw met Anderlecht tegenhouden

Op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Anderlecht bekvechten een witloofteler en een natuurvereniging. Het gaat over de bouw van een nieuwe loods aan de rand van de beschermde Vogelzangbeekvallei. 

“Die loods maakt de natuur kapot”, zegt Bernadette Stallaert van de natuurvereniging . Op het landbouwbedrijf begrijpen ze de tegenstand niet. Natuurvereniging CCN Vogelzang CBN beheert het reservaat van de Vogelzangbeekvallei. In 2019 werd door de familie Crispel van het witloofbedrijf al een omgevingsvergunning aangevraagd. Het schepencollege van Sint-Pieters-Leeuw leverde die af, maar de organisatie tekende verzet aan. Uiteindelijk werd de vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen geschorst en begin juni vernietigd. De raad oordeelde onder andere dat de aankondiging van het openbaar onderzoek niet goed uithing, het gebouw niet paste in de omgeving en dat de geluidsoverlast te groot zou zijn.

Verharden in deze tijd "Onbegrijpelijk".

“De loods die ze willen bouwen aan de oevers van de Vogelzangbeek is een megagebouw waarvan het dak een nokhoogte heeft van 11,8 meter”, zegt Bernadette Stallaert van CCN Vogelzang CBN. “Bovendien willen ze er een enorm waterreservoir aan koppelen. In deze tijden van droogte kampten de omwonenden begin juni van de beek nog met wateroverlast. Als zo’n groot reservoir overloopt zal dat extra problemen veroorzaken. Dit is een kwetsbaar gebied waar men nu meer dan vierduizend vierkante meter zal verharden. Voor ons is dat onbegrijpelijk. 

Wij werken net ecologisch zegt de witlofboer

Witloofteler Eddy Crispel zegt dat ze rekening gaan houden met de beslissingen van de raad. “Maar die loods is wel nodig om het voortbestaan van ons bedrijf te verzekeren”, zeg Crispel. “De vierde generatie is er intussen aan de slag. Het is die loods bouwen of stoppen. We willen er onder andere grondwitloof kweken. De fauna en flora aan die beek gaat geen last hebben van die loods. We respecteren ook de afstand tot de beek.”

Het waterreservoir zal volgens Crispel geen gevolgen hebben voor de buurt.  “4 miljoen liter water zal er opgeslagen worden en dat gaan we goed kunnen gebruiken in de toekomst. Daarnaast wordt een wadi voorzien zodat overtollig water kan insijpelen in de grond. Crispel betreurt dat de natuurvereniging de loods wil tegenhouden. “We runnen het bedrijf zo ecologisch mogelijk”, zegt hij. "Bovendien hebben wij jarenlang de bomen op de oevers van de beek onderhouden toen de vallei hier een wildernis was.”

Meest gelezen