Radio 2

Nieuwe kaaimuur ingehuldigd in Blankenberge: "We zijn nu beschermd tegen een 1000-jarige storm"

In Blankenberge is een nieuwe kaaimuur ingehuldigd. Ook een laatste stuk stormmuur rond de jachthaven en verschillende mobiele keringen zijn officieel in gebruik genomen. Dat zijn openingen die bij  stormvloed snel gesloten kunnen worden om te vermijden dat er water binnenstroomt in het centrum van de stad. 

Tijdens de Paravangfeesten in Blankenberge heeft minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) de nieuwe kaaimuur ingehuldigd aan de Havenstraat. Hij werd meteen omgedoopt tot de Leopold Konkelberge kaai. Konkelberge was een invloedrijke liberale politicus uit de 19e eeuw. Naast de kaaimuur huldigde Peeters ook een nieuw stuk stormmuur en enkele mobiele keringen in, allemaal in de omgeving van de jachthaven. 

We zijn nu een stuk meer waterproof
Burgemeester Björn Prasse

De vernieuwingen moeten Blankenberge beter beschermen tegen een zogenaamde 1000-jarige storm. "Met wat we nu allemaal hebben gedaan, zou de Sinterklaasstorm van 2013 nooit zo veel schade hebben aangericht", zegt een trotse burgemeester Björn Prasse (Open VLD). "We zijn nu een stuk meer Waterproof". En dat is nodig, volgens minister Peeters: "We zien het klimaat zienderogen veranderen, met langere periodes van droogte, maar ook hevigere stormen. En daarop moeten we voorbereid zijn.

Facelift voor de havenbuurt

De veranderingen in de buurt van de haven moeten Blankenberge veiliger maken, maar ook aantrekkelijk. "Alles is op zo'n manier aangelegd dat dit stadsdeel een stuk mooier geworden is", zegt burgemeester Prasse. "Ook de toegankelijkheid voor mensen met een beperking is verbeterd. Sowieso komen hier al veel wandelaars en fietsers. We hopen dat dat aantal met deze facelift nog zal toenemen."

Alles samen kostten de werken zo'n 10 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd door Vlaanderen betaald, omdat de jachthaven eigendom is van de Vlaamse regering. Er staan trouwens nog meer werken gepland. Binnenkort wordt er bijvoorbeeld nog een nieuwe kaaimuur geplaatst aan het Vismijntje.

Meest gelezen