Serge Enckels op het strand van Middelkerke.

Serge Enckels loopt van Sint-Truiden naar Middelkerke als eerbetoon voor overleden zoontje

Serge Enckels loopt 230 kilometer van Kerkom-Bij-Sint-Truiden naar Middelkerke als eerbetoon aan zijn overleden zoontje Kenric. Middelkerke doet Serge denken aan leuke gezinsvakanties, maar ook aan het gemis van zijn zoontje. "Lopen heeft mij geholpen om mijn verdriet te verwerken."

In 2019 overleed Kenric, een van de zoontjes van Serge Enckels aan kanker en daar heeft hij het nog steeds moeilijk mee. Samen met zijn vrouw Livia Raskin en zoontjes Kayden en Kenric ging hij regelmatig op vakantie in Middelkerke en elke keer wanneer ze terugkeren naar de kustgemeente worden ze geconfronteerd met het gemis. "Ik kreeg op Facebook een herinnering van een filmpje aan zee waarin Kenric aan het spelen was in het water", zegt Enckels. "Dat raakte mij zo hard dat ik iets moest doen met die pijn. Ik kreeg het in mijn hoofd om naar Middelkerke te lopen als eerbetoon voor Kenric en als ik iets in mijn hoofd heb, moet ik dat gewoon doen."

"Vrijdagmiddag vertrok ik vanuit Kerkom-Bij-Sint-Truiden richting Middelkerke. In mijn vrije tijd loop ik vrij veel en dat heeft mij ook geholpen om het verlies van mijn zoontje te verwerken. Goed getraind of niet, een tocht van 230 kilometer naar Middelkerke is toch een hele uitdaging."

Pittige tocht

Onderweg is Serge zichzelf een paar keer tegengekomen. Hij had last van zijn maag, had weinig energie en daardoor kreeg hij het snel koud. "Ik heb het echt moeilijk gehad. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel kwam de pijn van het verlies van mijn zoontje weer naar boven. Gelukkig werd ik onderweg wel gesteund door mijn vrouw, familie en vrienden. Zelfs een vrouw uit Middelkerke wachtte mij op om de laatste kilometers mee te lopen.

Na 33 uur lopen stond Serge op de dijk van Middelkerke boven al zijn verwachtingen in. "Ik had nooit gedacht dat dit zou lukken", geeft Enckels toe. "Toen ik in de zetel van het appartement van mijn schoonouders zat, besefte ik pas dat het gelukt was."

Te weinig ondersteuning

"De pijn van het verlies van mijn zoontje zal altijd blijven, maar ik ben blij dat ik hem op deze manier heb kunnen eren." Samen met zijn vrouw heeft Serge ook de vereniging 'Vilomah' opgericht waarbij ze gezinnen ondersteunen die een kind verloren hebben of gaan verliezen. Volgens hen is er nog steeds te weinig steun voor ouders die een kind hebben verloren en daarom hebben ze besloten om zelf hun steentje bij te dragen.

Meest gelezen