Foto ter illustratie
Terlet; vliegen; zweefvliegen; zweefvliegtuig; lucht;

Man sterft bij crash van zweefvliegtuig in Antoing in Henegouwen

Na een stuurfout is een zweefvliegtuig neergestort op het vliegterrein van Maubray, in Antoing in de provincie Henegouwen. Dat zegt het parket van Doornik-Bergen. De weinig ervaren piloot is in de crash omgekomen.

Het ongeval vond gisteren plaats rond 15.45 uur op de startbaan van het kleine vliegveld van Maubray. Het zweefvliegtuig stortte neer tijdens het opstijgen. De piloot had in 2021 zijn vergunning gehaald.

Het parket van Doornik-Bergen stuurde een forensisch arts, een luchtvaarttechnisch deskundige en een vertegenwoordiger van de FOD Mobiliteit en Vervoer naar de plaats van het ongeval. De wrakstukken van het zweefvliegtuig werden in beslag genomen en opgeslagen in een hangar. De deskundigen keren komende week terug naar het vliegterrein om de resten van het toestel te onderzoeken.

"Het zweefvliegtuig steeg op met behulp van een lier die door de piloot wordt bediend. Het zweefvliegtuig werd niet getrokken door een ander vliegtuig", aldus Daniel Verheyen, substituut van de procureur des Konings. "Volgens de eerste vaststellingen van de luchtvaarttechnisch deskundige is de piloot te snel opgestegen en te snel naar boven gegaan. Terwijl de helling bij het opstijgen 45 graden moet zijn, was ze hier 80 graden. Door die helling raakte het vliegtuig overtrokken."

Meest gelezen