© VRT 2010 - Bart Musschoot

Acteur Arnold Willems (90), bekend als Georges uit "Wittekerke", is overleden

De Vlaamse acteur Arnold Willems is overleden op 90-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn stiefdochter, actrice Tania Kloek, aan onze redactie. Willems speelde in tal van series op VRT en VTM. Zijn bekendste rol was wellicht die van Georges in de serie "Wittekerke", tussen 1993 en 2008.

Zo'n 15 jaar lang, van begin tot einde, speelde Arnold Willems de rol van agent Georges Coppens in de populaire VTM-serie "Wittekerke". Maar zijn lange carrière gaat veel verder terug. Hij begon in 1959 bij de BRT als radiopresentator. Dat combineerde hij met een opleiding aan het conservatorium.

Bekijk enkele tv-fragmenten met Arnold Willems in dit filmpje:

Videospeler inladen...

Later ging hij als acteur aan slag bij het dramatisch gezelschap van de BRT. Hij bleef daar in vaste dienst tot 1985. Begin jaren 70 was Willems te zien in het iconische jeugdfeuilleton "De kat". Hij speelde later ook rollen in onder meer "Langs de kade", "Hard labeur", "Merlina", "Het pleintje" en recenter nog "Oud België" en "Coppers".

Naast televisie was hij ook heel actief in het theater en speelde hij rollen in bekende films als "Groenten uit Balen", "Het gezin Van Paemel" en "Team spirit". Van 1969 tot 1992 gaf hij toneelles aan de academie van Mortsel.

Arnold Willems in "Oud België"
© VRT 2009 - Lies Willaert

"Vakman met veel talent, empathie en geduld"

Acteur Gerd De Ley richtte bijna 50 jaar geleden samen met Arnold Willems het Antwerpse theatergezelschap Paljas op. "Hij was een eerlijke vakman met veel talent, empathie en geduld. Hij kreeg de acteurs altijd verder dan dat ze dachten dat ze konden. Als hij de regie had gedaan, speelden de acteurs altijd beter dan anders", vertelt De Ley bij Radio2 in Antwerpen. 

Twee dagen geleden belde Arnold me nog om te zeggen dat het goed met hem ging

Gerd De Ley, acteur en medeoprichter van het Antwerps theatergezelschap Paljas

Twee dagen voor zijn dood had De Ley nog contact met Willems. "Hij was in de kliniek gevallen en had daardoor een scheur in zijn heupprothese. Daarbij had hij ook nog eens corona gekregen met een klaplong als gevolg. Hij belde me twee dagen geleden om te zeggen dat het beter ging en dat we mekaar snel zouden spreken. Maar dat is niet gebeurd", vertelt de Ley. 

Arnold was een hele fijne collega die het licht in de ogen gunde van zijn mede-acteurs

Acteur Jaak Van Assche

"Arnold was een hele fijne collega die het licht in de ogen gunde van zijn mede-acteurs, een hele aangename man", vertelt acteur Jaak Van Assche. Ze speelden 10 jaar geleden samen in de voorstelling "Helden". "Hij was toen 80 en had twijfels om er nog aan te beginnen. Ik en Tuur De Weert hebben hem over de streep getrokken om toch mee te doen en dat is een hele aangename ervaring geweest."

"Hij was een man zonder kapsones, iemand die altijd zichzelf is gebleven. Een geweldige theaterfreak ook, in de wandelgangen en op de VRT kwamen we elkaar wel eens tegen. Ik heb veel positieve herinneringen die ik zal koesteren, net als veel andere collega's."

Meest gelezen