Extreme droogte legt WO II-bom bloot in Italiaanse rivier de Po, leger brengt bom tot ontploffing

In het noorden van Italië is gisteren een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Volgens lokale media werden uit voorzorg 3.000 mensen geëvacueerd. De bom van 450 kilogram werd ontdekt in de rivier de Po nabij Mantua. De bom kwam bloot te liggen, doordat het waterpeil van de rivier erg gezakt is door de extreme droogte in de regio. 

De droogte in de Po-vallei in het noorden van Italië is de ergste in 70 jaar tijd. Doordat de rivier inkrimpt, komen allerlei voorwerpen bloot te liggen. Zo kwamen al oude scheepswrakken boven de waterlijn uit en zelfs een Duitse tanker uit de Tweede Wereldoorlog. Vorige maand ontdekten vissers nabij Mantua een bom uit de Tweede Wereldoorlog op de oevers van de Po.

De bom woog 450 kilogram en bevatte zo'n 240 kilogram explosieven. Het leger kwam ter plaatse om de bom gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Dat gebeurde op zo'n 45 kilometer van de vindplaats. Voordat de bom verplaatst werd, verwijderden specialisten van het leger de ontsteker uit de bom. 

Zo'n 3.000 mensen werden de afgelopen dagen preventief geëvacueerd. Ook het luchtruim boven het gebied werd een tijdje afgesloten en er mochten geen schepen op de rivier varen. 

BEKIJK - De ontploffing van de bom:

Videospeler inladen...

De Po is met 650 kilometer de langste rivier van Italië. Hij vloeit van de zuid-westelijke Alpen naar de Adriatische Zee. Nu staan grote delen van de rivierbedding droog. De Italiaanse regering riep begin juli al de noodtoestand uit in de regio's rond de Po. 

De rivier bevloeit land dat instaat voor een derde van de landbouwproductie van Italië. Op dit moment staat het water zo laag, door de hitte en het gebrek aan regen, dat de oogsten in gevaar komen. 

Meest gelezen