Foto: Dennis van den Buijs

Brandtorenwachter Kalmthoutse Heide: “Met zulke temperaturen altijd bang voor brand”

Op de Kalmthoutse Heide houden brandtorenwachters met argusogen het natuurgebied in de gaten. “Met de hittegolf op komst, is de vrees voor een brand altijd wat groter”, vertelt brandtorenwachter Bert De Vynck op Radio 2 in Antwerpen. Hij is ook opgelucht met het permanente rook- en vuurverbod dat vanaf vandaag ingaat in de Vlaamse bossen. 

Deze week krijgt ons land wellicht te maken met de eerste hittegolf van het jaar. Bert De Vynck, brandtorenwachter in de Kalmthoutse Heide, is dan ook in opperste staat van paraatheid. “De heide is zeer droog en met zulke temperaturen zijn we net altijd iets meer bang dat er een brand zal uitbreken”, vertelt hij. 

De Vynck houdt toezicht vanop de nieuwe, 42 meter hoge brandtoren die in april in gebruik werd genomen. “Een paar jaar geleden heb ik een brand gespot. Die was gelukkig snel onder controle, maar de schrik zit er altijd in.”

Mensen moeten begrijpen dat één kleine sigarettenpeuk een enorme bosbrand kan ontketenen

Bert De Vynck, brandtorenwachter Kalmthoutse Heide

Permanent rook- en vuurverbod

Vanaf vandaag geldt er in de Vlaamse bossen en natuurgebieden een permanent rook- en vuurverbod. Je zal hierdoor nooit meer een sigaret kunnen roken in de bossen. Een kampvuur maken, om bijvoorbeeld te koken, kan enkel nog in afgebakende zones. 

“Ik ben heel erg blij met deze beslissing. Ik hoop dat mensen zich hier ook aan houden. Als ik iemand een sigarettenpeuk zie weggooien, spreek ik ze meteen aan. Sommigen reageren begripvol, anderen niet. Mensen moeten begrijpen dat één kleine peuk een enorme bosbrand kan ontketenen.”

Meest gelezen