Videospeler inladen...

Eerste bewoners woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot keren terug na zware brand: "Het is onze thuis"

Vandaag keren de eerste bewoners terug naar het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot. Alle bewoners waren ergens anders ondergebracht, na de brand van 22 juli waarbij één dode viel. De benedenverdieping en de eerste verdieping zijn intussen hersteld en gekeurd door de brandweer. De tweede verdieping blijft voorlopig dicht.

Op 22 juli ontstond rond 22.45 uur brand in het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Alle 162 rusthuisbewoners werden geëvacueerd. 11 mensen raakten gewond, en 1 bewoner, een man van 88, overleefde de brand niet. Volgens het parket van Leuven is het vuur aangestoken.

Drie weken later kunnen de eerste bewoners terugkeren naar hun vertrouwde kamer. Vandaag komen zo’n 77 mensen terug. Morgen en woensdag komt er nog een deel. De bewoners zijn opgelucht. "Het is zalig om terug te zijn", zegt bewoonster Christiane. Zij verbleef de afgelopen weken in woonzorgcentrum De Kouter in Oud-Heverlee. "Daar zijn we heel goed ontvangen, maar ik ben toch heel blij dat ik terug hier ben. Het is en blijft onze thuis, hé."

Ook burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten (Open VLD) is blij dat de mensen terug naar huis kunnen, al heerst er wel een dubbel gevoel. "Dit was een behoorlijk grote ramp, en dat heeft impact op mensen, zowel op het personeel, als op de bewoners", zegt Rutten.  "Natuurlijk ben ik wel tevreden dat de mensen terug naar huis kunnen."

BEKIJK - Het verslag uit "Het journaal" over de terugkeer van de bewoners op 8 augustus 2022;

Videospeler inladen...

Tweede verdieping

Er zijn ook bewoners die nog niet kunnen terugkeren naar het woonzorgcentrum. “Na de brand hebben we in kaart gebracht hoe groot de schade was", legt Rutten uit. "Het gelijkvloers kon redelijk snel terug in orde gemaakt worden, en op de eerste verdieping was er vooral veel waterschade. Beide zijn gekeurd door de brandweer en klaar voor gebruik. Voor de tweede verdieping ligt dat anders", gaat de burgemeester verder. "Daarvan is een deel nog te zwaar beschadigd door de brand en kan die nog niet gebruikt worden. De bewoners van de tweede verdieping zullen daarom tijdelijk ergens anders opgevangen worden."

Heel wat mensen die deze week terug naar het Sint-Rochus komen, verbleven de afgelopen weken tijdelijk in woonzorgcentrum De Kouter in Oud-Heverlee. De plaatsen die daar vrijkomen zullen nu opgevuld worden door de bewoners die nog in het ziekenhuis lagen. “We gaan dat dag per dag, week per week, bekijken en alles goed bespreken met de betrokken families", verzekert Gwendolyn Rutten.   

BEKIJK - Het verslag over de brand uit "Het journaal" van 23 juli 2022:

Videospeler inladen...

Maatregelen

Omdat de brandstichter nog niet opgepakt is, neemt het gemeentebestuur bijkomende veiligheidsmaatregelen. "Alle zij- en achteringangen gaan toe", stelt Rutten. "Enkel de hoofdingang blijft open, ook voor leveringen, zodat we die kunnen controleren. Er is camerabewaking, en alle sloten zijn vervangen. Daarnaast gaat de politie regelmatig patrouilleren en zorgen we 's nachts voor meer personeel, zodat er genoeg volk aanwezig is om een oogje in het zeil te houden.

Op dit moment is het onderzoek naar wie de brand heeft aangestoken nog lopende. 

Meest gelezen