Nathan en Charlotte van de Brailleliga.

Gent heeft tijdelijk donkere escaperoom om mensen leefwereld van blinden en slechtzienden te leren kennen 

Aan Dok Noord in Gent is de hele week lang een speciale escaperoom te vinden van de Brailleliga, de vereniging voor blinden en slechtzienden. De box is helemaal verduisterd om bezoekers op een speelse manier de leefwereld van mensen met een visuele beperking te laten leren kennen. 

De Brailleliga trekt heel augustus rond door Vlaanderen met de speciale escaperoom "Into the dark" om aandacht te vragen voor de leefwereld van mensen met een visuele beperking. De box houdt deze week halt in Gent, aan Dok Noord. Binnen is het helemaal donker. Aan de hand van voorwerpen die vertrouwd zijn voor blinden en slechtzienden moeten bezoekers hun weg vinden naar buiten. "Met deze ludieke sensibiliseringsactie willen we blindheid en slechtziendheid op een positieve manier onder de aandacht brengen bij het brede publiek”, zegt Charlotte Santens, communicatiemedewerker bij de Brailleliga.

"De puzzels in de escape room zijn gebaseerd op dagelijkse handelingen die niet zo vanzelfsprekend zijn als je blind of slechtziend bent. Daarom is de escape room in duisternis gehuld. Je kan dus geen beroep doen op je ogen zoals je dat normaal wel kan doen, maar je zal aan de hand van geuren, tast en gehoor tot de juiste oplossing moeten komen."

De actie ging op 4 juli van start op het Luxemburgplein in Brussel waar de Europese instellingen terug te vinden zijn. Een symbolische plaats waar op die manier de aandacht gevestigd werd op mensen met een visuele handicap.

(Lees verder onder de foto)

Sprekende weegschaal

"Een actie, zoals een glas water inschenken, is niet altijd vanzelfsprekend voor blinden", vertelt Santens. "Zij kunnen bijvoorbeeld niet zien wanneer ze bij de rand zitten en gieten er dan over. Ook eten maken is niet evident. Als een recept vraagt om 100 gram bloem zit je vast als je geen hulpmiddelen hebt. Een van die hulpmiddelen is bijvoorbeeld een sprekende weegschaal die je het gewicht vertelt van wat je wil wegen. Ik kan alvast vertellen dat zo’n weegschaal hier ook terug te vinden is."

De escape room geeft de aanwezige bezoekers alvast meer inzicht in de uitdagingen waar blinden en slechtzienden mee geconfronteerd worden. "Door de duisternis word je geconfronteerd met hoe het voelt om niet of beperkt te zien”, zegt een van de deelneemsters. "Je hebt al snel door dat je aan de hand van de aanwezige hulpmiddelen de raadsels moet zien op te lossen. We hebben al geuren moeten herkennen, een schakelaar vinden in het donker en de sprekende weegschaal moeten gebruiken om iets af te wegen. Mijn papa is ook slechtziend waardoor ik wel eens concreet wilde weten welke problemen hij ondervindt."

Meest gelezen