Avalon All rights reserved.

Hittegolf is nét niet uit de startblokken geschoten: temperatuur in Ukkel blijft steken op 24,9 graden

De voorspelde eerste hittegolf van 2022 is vandaag nét niet uit de startblokken geschoten. In Ukkel steeg de maximumtemperatuur tot 24,9 graden Celsius om 16.20 uur. Na een lichte daling bleef de opflakkering steken op 24,8 graden. Dat meldt David Dehenauw van het KMI.

Officieel is sprake van een hittegolf als het minstens vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden wordt, waarvan minstens drie dagen met minstens 30 graden. Met de maximumtemperatuur van 24,9 in Ukkel, het referentiepunt voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut, is die reeks vandaag nipt nog niet ingezet.

De langste hittegolf sinds 1901 dateert van 1947 en duurde liefst 19 dagen, van 10 tot en met 28 augustus. Ook de hittegolf van 1976 duurde erg lang, namelijk 17 dagen. In 2018 werden twee hittegolven opgetekend, van 13 tot 27 juli en van 29 juli tot 7 augustus.

Niet elke hittegolf is even belastend voor de samenleving, stipt het KMI aan. Naast de duur speelt ook de temperatuur zelf een rol. Zo werden er tijdens de hittegolf van 1976 maar liefst 15 hittedagen opgetekend.

Iedereen heeft de mond vol van de hitte. Toch is nachtvorst in putje zomer mogelijk. Ook in België. In Elsenborn (Bütgenbach), in de provincie Luik, daalde het kwik deze maand al tot -1,3 graden. Op 538 meter hoogte werd daar maandag een minimumtemperatuur van 0,7 graden opgetekend, aldus de website meteo-BE.net.

BEKIJK - Het meest recente weerbericht (8 augustus 2022):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen