INVIZ@BK.RU

Puffen en zweten tijdens de komende hittegolf, maar gelukkig weinig tropische nachten in het verschiet

We staan aan het begin van de warmste week (tot nog toe) van 2022. Het wordt weer puffen en zweten. Al is er ook één lichtpuntje: we krijgen wellicht (bijna) geen tropische nachten waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius zakt. "Alleen dit weekend gaan we wellicht een of twee tropische nachten hebben", zegt weerman Frank Deboosere.

Het wordt de komende dagen opnieuw erg warm. Vandaag en morgen klimt het kwik langzaam maar zeker tot ver boven de 20 graden, vanaf woensdag wordt dat al meer dan 30 graden. We gaan een hittegolf tegemoet die mogelijk een tot bijna zelfs twee weken kan duren. Voor een hittegolf moet het minstens 5 dagen meer dan 25 graden zijn, waarvan 3 meer dan 30 graden Celsius.

Gelukkig voor onze nachtrust gaat het 's nachts meestal wel afkoelen en krijgen we bijna geen tropische nachten. Dat zijn nachten waarbij het niet kouder wordt dan 20 graden Celsius. "Pas dit weekend gaan we wellicht een of twee tropische nachten hebben", zegt Deboosere. "Zeker in de steden waar het hitte-eilandeffect speelt, kan dat. Op het platteland blijft het 's nachts frisser."

Wat ook meespeelt, is dat deze hittegolf laat in de zomer valt. De dagen worden weer wat korter en de nachten dus langer. "In vergelijking met 21 juni hebben we al anderhalf uur minder zonlicht", zegt Deboosere. Hierdoor koelt het 's nachts meer af en we gaan we wellicht minder tropische nachten krijgen. Weerman Bram Verbruggen verwacht een groot verschil tussen de temperaturen 's nachts en overdag. "We verliezen 's nachts zowat 15 graden", zegt hij daarover.

We hebben dit jaar overigens al 4 tropische nachten gehad. "Dat is vrij veel als je weet dat we de afgelopen 30 jaar gemiddeld 1,4 tropische nachten per jaar hadden", zegt Deboosere. Ter vergelijking, in de hete zomer van 1976 waren er slechts twee tropische nachten. Het record staat op 2019. Dat jaar waren er 6 tropische nachten. De kans bestaat dus dat we dat dit weekend evenaren.

Meest gelezen