Niet alle woonzorgcentra en zorginstellingen hebben koeling in de gebouwen
© Radio 2

Puffen in zorginstellingen voor mensen met beperking en bejaarden: koeling is te duur

Voor mensen in sommige zorginstellingen wordt het extra zweten de komende dagen, want geregeld is er geen koeling te bespeuren in die gebouwen. Als de temperaturen buiten hoog oplopen, kan het er dus binnen ook onaangenaam warm worden. Marc Van Gestel, woordvoerder van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders, vindt dat daar dringend verandering in moet komen.

De dochter van Marc Van Gestel woont al jaren in het begeleidingscentrum Sint-Elisabeth in Wijchmaal, in Peer, maar in de zomer is het vaak meer dan 30 graden op haar kamer. "Eens de warmte binnen zit, is die nog heel moeilijk buiten te krijgen", vertelt Gestel. "Mijn dochter kan 's avonds wanneer het wat koeler is ook niet meer gaan wandelen, douchen of zelfs het raam open zetten, want dan is de begeleiding al naar huis."

Luister - telefoongesprek met Marc Van Gestel in Start Je Dag:

"Veel ouders proberen hun kinderen nu te helpen door mobiele airco's te installeren op hun kamers, maar die apparaten verbruiken vaak veel meer dan een ingebouwde airco. Ook niet alle bewoners kunnen zich zo een mobiele airco permitteren. Denk maar aan de bewoners die geen ouders meer hebben of geen geld hebben om een airco te kopen." Volgens Van Gestel zou de overheid koeling moeten verplichten in alle woonzorgcentra en huizen voor mensen met een beperking.

Onze nieuwe gebouwen zijn koeler dan de oude

Directeur Frank Smits, Zorginstelling Ter Heide

Zorginstelling Ter Heide die campussen heeft in Genk, Zonhoven, Hoepertingen en Tongeren is begonnen met een nieuwbouw. "Deze gebouwen hier in Zonhoven zijn nu twee jaar oud", vertelt directeur Frank Smits van Ter Heide. "Ze zijn goed geïsoleerd, we werken met warmtepompen en de lucht die via de ventilatie komt, ging door de grond. Dat maakt dat het hier koeler is dan in de oude gebouwen."

Luister - Ter Heide bouwt een nieuwe leefgroepen met koeling:

Op de campus van Genk wordt er op dit moment volop gebouwd. "Die koeling en isolatie is een extra investering die je doet, da's een keuze die je maakt. De koeling is niet verplicht, maar het moet wel duurzaam en ecologisch gebeuren", aldus Smits. De directeur is voorstander van een verplichte koeling in de zorginstellingen. "We moeten dan wel eens nadenken hoe dat beter financieel ondersteund kan worden vanuit de overheid. De overheid betaalt 40 tot 50 procent van de kosten, maar de rest moeten wij en onze bewoners zelf ophoesten", besluit Frank Smits.

Geld voor airco

Marc Van Gestel van het Vlaams Netwerk Kritische Ouders pleit voor een structurele aanpak, in alle instellingen voor mensen met een beperking. "Als gebruikersraad hebben we dit al vaak tevergeefs aangekaart, want de reglementering zou een actieve koeling onmogelijk maken. Zo kregen we ooit een document van 2002 waarin onomwonden staat dat actieve koeling niet is toegestaan, behalve in bijzondere lokalen.  Ondertussen is de tekst dan misschien wel aangepast, de houding van het VIPA (Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden van de overheid) blijft van dezelfde strekking. Ze zijn gefixeerd op het realiseren van laag energetische woningen. Zoveel mogelijk (drie)dubbele beglazing, screens, overstekend dak. Ze gaan er dan nogal gemakkelijk van uit dat de temperatuur nooit boven de 25,5 ° Celsius komt, wat de maximumtemperatuur in Nederlandse zorgvoorzieningen is."

"Bij het ontwerp van gebouwen in de zorg gaat er altijd aandacht naar het beperken van de koellast zoals zonwering, oordeelkundig plaatsen van ramen, een ventilatiesysteem enz...", laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in een reactie weten. "VIPA vraagt bij de bouwtechnische evaluatie van een bouwdossier telkens aandacht voor het geheel van aspecten die een rol spelen in het garanderen van dat zomercomfort. Dat comfort wordt al bepaald bij het ontwerp van het gebouw, de oriëntatie kan bijvoorbeeld ook een rol spelen. Indien met de aangehaalde technieken het zomercomfort onvoldoende wordt gerealiseerd, kan er wel degelijk in airco voorzien worden. 

"De mogelijkheden voor het realiseren van zomercomfort zijn trouwens in de loop van de jaren sterk geëvolueerd", klinkt het. "En het huidige financieringssysteem voor infrastructuur richt zich naar nieuwbouwprojecten en renovaties die het gebouw in zijn totaliteit aanpakken met veel aandacht voor allerlei vormen van duurzaamheid. Voorzieningen kunnen bovendien een energiescan laten uitvoeren. Zo’n scan is gratis voor zorgvoorzieningen en voor bepaalde werken kunnen voorzieningen klimaatsubsidies aanvragen."

 

Voor warme periodes zoals nu is er ook het hitteplan van het Agentschap Zorg en Gezondheid met allerlei tips en aanbevelingen.

Meest gelezen