Limburgse ex-mijnwerkers herdenken ramp Marcinelle: "Mijnwerkers zijn gewoon mijnwerkers, over alle grenzen heen"

In Marcinelle is de jaarlijkse herdenking gehouden van de mijnramp van 1956. Exact 66 jaar geleden stierven 262 mijnwerkers in de steenkoolmijn Bois du Cazier, na een zware brand in de mijn. Heel wat Limburgse ex-mijnwerkers, een delegatie van KS vriendenkring en ook familieleden woonden de herdenking vandaag bij. 

Op 8 augustus 1956 kwamen 262 mijnwerkers om het leven bij een ramp in de steenkoolmijn Bois du Cazier in Marcinelle. De ramp ontstond door een brand, veroorzaakt door een ongeluk met een mijnkarretje. Onder de slachtoffers waren er 136 Italiaanse gastarbeiders, waardoor het drama ook in Italië nog altijd als een nationale tragedie wordt beleefd.

Limburgse reddingsploegen

Een van de aanwezigen op de herdenking is Marc Pilat. Zijn vader, Flor, was een van de Limburgse hulpverleners die destijds is komen helpen na de ramp. Hij is jammer genoeg overleden, maar bij de 60ste editie van de herdenking in 2016 keerde zijn vader voor het eerst terug naar de plaats van de ramp, een heel emotioneel moment voor hem. "Hij heeft er nooit veel over kunnen spreken omdat hij ontgoocheld en ontmoedigd was omdat de reddingsploeg niemand heeft kunnen redden. Ze hebben enkel 262 lijken naar boven kunnen brengen", vertelt Marc. "Na ongeveer drie weken werd hij afgelost, maar vier dagen later moest hij al terugkeren omdat sommige jongens het emotioneel niet aankonden."

12 nationaliteiten

In de mijn van Marcinelle werkten ook mannen uit Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen. Daarom was er vandaag ook een delegatie uit Vlaams-Brabant op de herdenking. Het zijn familieleden van overledenen, maar evengoed sympathisanten die geïnteresseerd zijn in het mijnverleden en lokale politici van Tremelo en Begijnendijk.

Ook leden van de Genkse vzw Mijn-Verleden zijn aanwezig op de herdenking. "Er is geen onderscheid tussen mijnwerkers, mijnwerkers zijn mijnwerkers, welke nationaliteit ze ook hebben", vindt Jean Ooms. "Daarom vinden we het belangrijk om naast onze eigen herdenking voor de slachtoffers die vielen in Limburgse mijnen, ook op deze herdenking aanwezig te zijn."

"De mijnramp van Marcinelle was een keerpunt in de Belgische geschiedenis. Het Steenkoolakkoord tussen België en Italië werd opgezegd. Italië stuurde na de ramp dus geen mijnwerkers meer naar België", vertelt voorzitter van KS Vriendenkring Michel Dylst. Daarna kwamen er gastarbeiders uit Turkije, Marokko, Griekenland en Spanje. Eén van die mijnwerkers was Kader Zaouad, die net zoals zijn vader in de mijn van Zolder heeft gewerkt. "Antonio Ianetta, de belleman die alle schuld kreeg, zou eerherstel moeten krijgen", vindt Kader.  "Ondanks dat hij is vrijgesproken is, is hij naar Canada moeten vluchten. Hij is in eenzaamheid gestorven in 2012. Deze plaats is een plaats van droefheid, maar ook van hoop, liefde en inspiratie. Zodat zoiets in de toekomst niet meer zou gebeuren."

Bekijk hier een reportage uit 1956 vlak na de ramp.

Videospeler inladen...

Meest gelezen