foto Radio 2

Sint-Genesius-Rode plaatst moestuinbakken: “Buren slaan sneller een praatje met elkaar"

In verschillende wijken in Sint-Genesius-Rode installeert de gemeente moestuinbakken. Dat zijn bakken waarin buurtbewoners zelf groenten en fruit kunnen kweken. De moestuinbakken kwamen er op vraag van burgercollectief TomorRode. Zij willen zo het contact tussen buurtbewoners verbeteren.  

Op de Bellemansheide en in de wijk Ten Broek staan de moestuinbakken er al. Wie dat wil, kan hier zijn of haar groentjes zelf komen kweken. Volgens burgercollectief TomorRode is het project nu al een succes.  “Op het eerste zicht lijkt de ecologische kant van het verhaal het belangrijkste, maar de moestuinbakken zijn zo veel meer”, legt François Defise van TomorRode uit. “In onze gemeente zorgen de bakken er nu al voor dat buren sneller een babbeltje slaan met elkaar. Ze kijken hoe de groenten en het fruit groeien en dragen er samen zorg voor.”

foto Radio 2

Het is de bedoeling dat de groenten en het fruit zoveel mogelijk gedeeld kan worden. “We gaan geen prei in de moestuinbakken kweken”, meent François. “Want daar hebben omwonenden weinig aan. Slechts een paar mensen hebben dan de kans om er groenten te oogsten. Dan is het veel leuker om bijvoorbeeld aardbeien te kweken of tomaten. Iedereen kan er enkele plukken en toch blijft er voor anderen nog wat over.”

Toegankelijk

Voor TomorRode is het belangrijk dat iedere buurtbewoner die dat wil, toegang heeft tot de moestuintjes. “De bakken kunnen op privé-terrein geplaatst worden of op het openbaar domein”, legt François uit. “Zolang ze maar zichtbaar zijn en toegankelijk. Maar natuurlijk komt daar praktisch ook heel wat bij kijken. Daarom zijn we tevreden dat de gemeente ons project mee ondersteund.” Wie wil kan zijn buurt ook kandidaat stellen als locatie voor een moestuinbak. Dat kan door een aanvraag in te dienen bij de gemeente.

Meest gelezen