water-link

Zwaaikom aan Albertkanaal in Ranst wordt spaarbekken van 4 miljard liter water

De Zwaaikom aan het Albertkanaal in Ranst verandert in een spaarbekken van 4 miljard liter water. "Het water in dat spaarbekken wordt opgeslagen tijdens natte periodes en wordt dan tijdens droge periodes gebruikt om drinkwater van te maken", zegt Senne Van Rompaey van water-link.

Er komt een nieuw spaarbekken aan de Zwaaikom aan het Albertkanaal in Ranst. Eerst was het plan om de Zwaaikom om te vormen tot een bedrijventerrein. Maar door de aanhoudende droogte heeft Vlaams minister van Omgeving Demir nu beslist om toch te gaan voor een spaarbekken. 

Het gaat in totaal om 4 miljard liter water. Dat zijn 800.000 regenwaterputten

Senne Van Rompaey, water-link

Het idee voor het spaarbekken kwam van het drinkwaterbedrijf water-link. "Het is een strategische reserve die we aanleggen om de drogere periodes te overbruggen", zegt Senne Van Rompaey. "Het gaat in totaal over 4 miljard liter water, wat overeenkomt met de inhoud van 800.000 regenwaterputten."

Ideale locatie

De Zwaaikom is volgens water-link de ideale locatie voor een spaarbekken. "Het is vlakbij ons waterproductiecentrum in Oelegem, waar we ook al een ander spaarbekken hebben. De infrastructuur is dus al aanwezig, waardoor de kosten beperkt blijven."

Het kan nog 3 tot 4 jaar duren voor alle vergunningen er zijn.  De werken zullen ten vroegste tegen 2028 klaar zijn. 

water-link

Meest gelezen