AFP or licensors

"Grease"-ster Olivia Newton-John (73) overleden na lange strijd tegen kanker

Zangeres en actrice Olivia Newton-John is overleden in California. Ze is 73 jaar geworden en leed al jarenlang aan kanker. Newton-John werd wereldbekend door haar rol in de filmmusical "Grease", in 1978. Ze speelde aan de zijde van John Travolta en verschillende duetten uit de film werden wereldhits.

Pop, country en Cliff Richard

Olivia Newton-John wordt geboren op 26 september 1948 in Cambridge (Engeland). Ze verblijft daar samen met haar ouders tot haar vader een baan krijgt aangeboden als decaan van een school in Melbourne (Australië). Ze wint in Australië een talentenjacht en haar lievelingsleraar moedigt haar aan om haar grote droom toch waar te maken: zangeres worden. Daarvoor verhuist ze als 15-jarige samen met haar moeder opnieuw naar Engeland, richting hoofdstad Londen.

Newton-John kiest resoluut voor pop en country, en treedt in de jaren 60 op in tal van clubs en tv-shows. Nochtans loopt haar zangcarrière niet van een leien dakje. In 1966 neemt ze haar eerste single op, genaamd "Till you say you'll be mine for ever". Maar de kritieken zijn niet bepaald mals. "Kies voor een carrière als airhostess", schrijft één recensent.

Toch geeft Newton-John niet op en wordt een van de belangrijkste achtergrondzangeressen van Cliff Richard (foto onder), die toen al gescoord had met hits als "Living doll", "Lucky lips" en zijn Songfestivalnummer "Congratulations".

1971 AP

Bekijk hieronder enkele hoogtepunten uit haar carrière:

Videospeler inladen...

Met "If not for you" heeft ze in 1971 haar eerste bescheiden solohit te pakken. Grappig weetje: tijdens de opnames van het nummer loopt haar hond in de muziekstudio haar microfoon omver. Wie goed luistert, kan dat geluid nog altijd horen in het liedje. 

Newton-John begint ook voet aan wal te krijgen in de VS: met haar album "Let me be there" (1973) wint ze de Grammy voor beste countryzangeres en het jaar daarop volgt de Grammy voor beste plaat van het jaar met "I honestly love you". Newton-John vermoedt dat haar kansen in de VS beter liggen, waagt de sprong en verhuist naar Los Angeles.    

"Grease" verandert alles

Newton-John zingt niet alleen, ze acteert ook. In 1978 vertolkt ze de doodbrave en schuchtere cheerleader Sandy Olssen in de disco-filmmusical "Grease". Een hoofdrol die ze deelt met John Travolta die bad boy Danny Zuko, afkomstig uit een arbeidersgezin, speelt. Twee twintigers uit totaal verschillende werelden (en landen) die tijdens de zomer stapelverliefd worden en elkaar plots terug tegen het lijf lopen op school.

(lees voort onder de foto van Sandy)

AP1977

"Grease" wordt - en we drukken ons nog zacht uit - een megasucces. De film heeft 6 miljoen dollar gekost en brengt uiteindelijk 400 miljoen op aan de bioscoopkassa. Een van de belangrijkste ingrediënten? De vele hits die de film rijk is. Wie er zelf niet op danst, hoort ze in 1978 elke dag wel op de radio: "You're the one that I want", "Summer nights", "Hopelessly devoted to you" en "Greased Lightnin'".

Ook opvallend in de film voor die tijd: terwijl normaal de bad boy zijn leven betert om het hart van het meisje te veroveren, verandert hier het meisje compleet. Sandy is bereid een bad girl te worden en kleedt zich op het einde van de film als een ware vamp met strakke, zwarte lederen broek, ontblote schouders, op rode hakken en met een sigaret tussen de vingers (wat toen cool oogde). Danny valt als een blok voor haar.

Na "Grease" kan Newton-John dat succes echter niet overdoen. Haar volgende film "Xanadu" wordt een flop (behalve de titelsong). Maar ze heeft de smaak te pakken en blijft haar stoute schoenen aantrekken. Ze stapt af van countrymuziek en brengt vol overtuiging "Physical" uit, een suggestieve single over seks, waarbij Newton-John voor een meer sexy en atletische stijl gaat in de bijhorende videoclip (zie hieronder). Het publiek lust er pap van: 2 miljoen stuks gaan wereldwijd over de toonbanken.

© Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive/The - portal.belgaimage.be

Andere katjes te geselen

In de jaren 80 maakt Newton-John nog platen, maar de grote hits van weleer blijven uit en het wordt eerder stil rond haar. Ze start met een kledinglijn, Koala Blue, en concentreert zich op gezinsuitbreiding met haar eerste man, acteur Matt Lattanzi. De twee krijgen drie miskramen te verwerken vooraleer ze dochtertje Chloe mogen verwelkomen. De liefde tussen het koppel blijft echter niet duren. Lattanzi en Newton-John zetten na elf jaar een punt achter hun huwelijk.

Kanker heeft me geholpen prioriteiten te stellen

In 1992 krijgt Newton-John een heus horrorjaar te slikken: ze aanhoort zelf de harde diagnose van borstkanker, haar vader sterft aan de gevolgen van leverkanker en ze gaat ook nog eens bankroet. Met hulp van chemotherapie en een gedeeltelijke borstamputatie verslaat ze de kanker. "De kankerlittekens hebben mijn leven veranderd. Ik ben dankbaar voor elke nieuwe, gezonde dag. Het heeft mij geholpen om prioriteiten te stellen", legt Newton-John haar strijd uit.

In 2013 zou kanker haar opnieuw treffen. Deze keer komt ze er zelf niet mee naar buiten. Ze ondergaat de behandelingen in alle stilte en krijgt de kanker onder controle. De jaren tussendoor blijft Newton-John acteren en liedjes opnemen, onder anderen met "Grease"-vriend John Travolta het album "This Christmas" (2012). Het zijn haar grote passies.

In mei 2017 annuleert Newton-John haar Noord-Amerikaanse tournee. De kanker slaat een derde keer onverbiddelijk toe, deze keer met uitzaaiingen in de onderrug. Newton-John laat in een tv-interview weten dat ze bewust niet weet hoeveel tijd haar nog rest. "Als je in statistieken gelooft, zorg je ervoor dat ze de waarheid worden. Psychologisch is het zo beter voor me", vindt de zangeres en actrice. Haar dochter wijkt niet van haar zijde. Tijd met Chloe bestempelde Newton-John in het verleden altijd als de "ware luxe". Olivia Newton-John is 73 jaar geworden.

Meest gelezen