AFP or licensors

Oekraïense kerncentrale Zaporizja tweede keer in twee dagen beschoten: medewerker gewond, stralingsmeters beschadigd

In Oekraïne is de kerncentrale van Zaporizja afgelopen weekend in twee dagen tijd twee keer beschoten. Bij de laatste aanval raakte een medewerker van de centrale gewond en werden drie stralingsmeters beschadigd. Door de aanvallen groeit de onrust over de veiligheid van de centrale. De eigenaar van de centrale vraagt een gedemilitariseerde zone. 

De kerncentrale werd in de nacht van zaterdag op zondag voor de tweede keer in dik 24 uur beschoten. Door wie is niet duidelijk, Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar. Volgens Rusland zouden delen van een Oekraïense raket op zo'n 400 meter van een actieve reactor zijn terechtgekomen.

Het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat eigenaar is van de Oekraïense kerncentrales, zegt dan weer dat een Oekraïense medewerker van de centrale gewond is geraakt door de explosie van een raket die door de Russen is afgevuurd. Er zijn ook drie stralingsmeters in de buurt van een opslagplaats voor gebruikte kernbrandstof beschadigd. Dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwt Energoatom, want eventuele radioactieve straling kan daardoor niet meer gemeten worden.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds maart in Russische handen. De centrale wordt wel nog bediend door Oekraïense personeelsleden, maar die staan onder Russisch gezag. Russische troepen voeren vanuit het terrein van de centrale ook aanvallen uit op omliggende Oekraïense steden aan de overkant van de Dnjepr-rivier. Het Oekraïense leger is daar namelijk aan het oprukken naar eerder door de Russen veroverd grondgebied.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vrijdag was de centrale al eens beschoten. Ook toen beschuldigden Oekraïne en Rusland elkaar. Bij die beschietingen raakten stroomkabels die de centrale van elektriciteit voorzien, beschadigd. Een van de zes reactoren moest daardoor stilgelegd worden, maar de centrale kon verder wel stroom blijven leveren.

Tot nu toe zouden de zes kernreactoren niet geraakt of beschadigd zijn en er zou ook geen verhoogde straling in de buurt zijn waargenomen. De structuur rond de reactoren van Zaporizja is veel sterker dan de oude Sovjet-centrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden, waardoor de centrale van Zaporizja veiliger is dan die van Tsjernobyl. Toch maakt het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) zich ernstige zorgen over de centrale.

Vrijdag na de eerste beschietingen reageerde het IAEA al fel en waarschuwde het voor een eventuele kernramp met gevolgen voor Oekraïne en de omliggende landen. Ook Energoatom maakt zich steeds meer zorgen. Volgens het bedrijf is een kernramp afgelopen weekend "op wonderbaarlijke wijze" vermeden, maar "wonderen blijven niet eeuwig duren", klinkt het. De topman van het bedrijf riep vandaag op om van de centrale en het terrein errond een gedemilitariseerde zone te maken, gecontroleerd door vredesoldaten. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had het afgelopen weekend  over Russisch "nucleair terrorisme". "Geen land ter wereld zou zich veilig voelen als een terroristische staat een kerncentrale beschiet", zei hij zondagavond in een toespraak op tv.

Het IAEA wil nu dat er zo snel mogelijk een team van experten naar de centrale kan gaan, maar hoe dat in oorlogstijd moet gebeuren, is niet duidelijk. 

Meest gelezen