Videospeler inladen...

Franse zoutboeren verwachten recordoogst: "We zijn een van de weinige winnaars van de hitte"

De een zijn dood, is de ander zijn brood: en dat is met de aanhoudende droogte in Frankrijk niet anders. De zoutboeren in de streek van Guérande en omgeving verwachten een recordoogst. "We zijn een van de weinige winnaars", klinkt het.

De betere hobbykok zal wel bekend zijn met het verfijnde "fleur de sel"-zout. Het is een relatief schaars goed dat vooral gewonnen wordt in de Camargue, in Bretagne en in de omgeving van Guérande in het noordwesten van Frankrijk. Door die relatieve schaarsheid is het een duurdere zoutsoort.

IN KAART - Guérande in Frankrijk:

Die hogere kostprijs heeft te maken met de manier waarop het zout gewonnen wordt. Dat gebeurt ook nu nog grotendeels ambachtelijk. Het zout wordt gewonnen op grote rechthoekige zoutpannen waar het zout kristalliseert.

De zoutwinning zelf is hard labeur. Zeker nu het er al zo lang warm en droog is. De zoutwinners schrapen onder de blakende zon het zout van de bodem van de zoutpannen. Het gereedschap en de methodes die ze ervoor gebruiken zijn de laatste eeuwen nauwelijks veranderd.

De zoutboeren verwachten dit jaar een recordoogst. Door de hitte verdampt het water veel sneller en kristalliseert ook veel meer zout. "Per zoutpan hadden we de afgelopen 10 jaar gemiddeld 1,3 ton zout, maar nu gaat het meer dan 2,5 ton zijn", zegt François Durand, de uitbater van zo'n zoutbedrijf in Guérande aan het persagentschap Reuters.

Durand vreest dat zijn sector tijdelijk een van de weinige winnaars is van de klimaatverandering en de huidige droogte. "Helaas", zegt hij er bij. "Als je ziet wat er overal gebeurt, van bosbranden tot een gebrek aan water. Voor ons is het natuurlijk wel goed."

"De mensen die hier op de zoutvlaktes werken zijn wel echt moe", zegt zoutarbeider Audrey Loyer aan Reuters. "We werken nu al 40 dagen non-stop. Er is nog niet genoeg regen geweest om het werk zelfs maar even stil te leggen."

De recordoogst kan mogelijk een invloed hebben op de prijs. Hoe meer aanbod er is, hoe lager de prijs. Volgens Loyer zijn er - onder meer daarom - al enkele producenten gestopt met het oogsten van het zout, "omdat ze hun quota al bereikt hebben".

Videospeler inladen...

Meest gelezen