© lianem - creative.belgaimage.be

Antwerpse brandweer vraagt uitdrukkelijk om voorzichtig te zijn door droogte: "Barbecue niet en laat afval en glas niet in zon staan"

De brandweer van Antwerpen wil mensen vragen om ook in parken en in hun eigen tuin extra oplettend te zijn, om te vermijden dat er brand uitbreekt. "Want bij deze droogte, is het minste vlammetje al genoeg om een heuse brand te veroorzaken", klinkt het.

De planten, struiken en het gras zijn erg droog en dat zorgt voor een verhoogd risico op brand. De brandweer raadt mensen daarom aan om zeker niet te gaan barbecueën of kampvuren te maken. In natuur- en bosgebieden is dat sowieso al verboden maar de brandweer vraagt mensen ook om thuis enkele dingen te laten. "In plaats van worsten op de barbecue te bakken, doe je dat best gewoon in de pan en gooi al zeker geen sigarettenpeuken op de grond", zegt Marie De Clercq, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen.

Laat geen lege flesjes of afval in parken achter, door de felle zon, kunnen die vanzelf in brand vliegen

Marie De Clercq, woordvoerder Brandweer Zone Antwerpen

Ook afval en glas neem je best mee naar huis. "Laat dat zeker niet in de zon staan, want als de zon hard en lang schijnt, kan dat vanzelf in brand schieten". De brandweer vraagt daarom om zeker geen flesjes en ander afval achter te laten in de parken.

En als je ergens rook of vuur ziet, bel dan meteen 112. "We hebben de burgers nodig om er samen voor te zorgen dat het veilig blijft. We roepen alle inwoners op om samen branden te voorkomen, het is echt een gedeelde verantwoordelijkheid", besluit De Clercq nog.

Meest gelezen