Wase brandweer geeft tips om branden te voorkomen: "Gooi glasafval weg en keer je compostbak af en toe om"

Tijdens deze droogte is het absoluut afgeraden om gasbranders te gebruiken. Let ook op met sigaretten en glasafval, want ook die kunnen een brand veroorzaken. Dat zegt Hulpverleningszone Waasland. De afgelopen maanden moest die uitrukken voor meer dan 40 buitenbranden, gisteren nog in Melsele en Belsele. "Ook in je compostbak kan er brand ontstaan", zegt majoor Thierry Inghels.

Sinds mei kreeg de brandweer van Hulpverleningszone Waasland al meer dan 40 oproepen voor buitenbranden. Gisteren nog moest de brandweer uitrukken voor een heidebrand in Belsele, bij Sint-Niklaas. Wellicht was die veroorzaakt door een slijpschijf. En eerder op de dag vatte aan het station van Melsele bij Beveren een stuk van de spoorwegberm vuur, vermoedelijk nadat arbeiders het onkruid hadden weggebrand.

Zelfs de kleinste vonk van een kleine sigaret kan aanleiding geven tot een smeulbrand
Majoor Thierry Inghels van Hulpverleningszone Waasland

Majoor Thierry Inghels geeft enkele tips om extra voorzichtig te zijn tijdens deze droogte. "Eerst en vooral, als je onkruid wil verwijderen, gebruik dan geen gasbranders. Die kunnen je haag of gras in brand zetten." Let ook op met het roken van een sigaret. "Gooi je peuk niet gewoon weg. Zelfs de kleinste vonk van een kleine sigaret kan aanleiding geven tot een smeulbrand die zich kan ontwikkelen tot vrij uitgestrekte bermbranden."

De brandweer moest gisteren uitrukken voor een heidebrand in Belsele (Sint-Niklaas)
Radio 2

Lenseffect

Afval opruimen is altijd belangrijk, maar tijdens zonnige dagen is het extra belangrijk om je glasafval weg te gooien. "Bij deze temperaturen en met deze zonnestralen kan zelfs via een kleine glasscherf een brand ontstaan door het lenseffect", vervolgt majoor Inghels. "Als je barbecuet, zet dan zeker een emmer water in de buurt en maak de omgeving rond je barbecue nat."

Voeg zeker geen water of vocht toe aan je compost, want zo kan intense warmte ontstaan
Majoor Thierry Inghels van Hulpverleningszone Waasland

En tot slot, hou ook je compostbak in de gaten. "Bij deze temperaturen gaat compost gisten en dat kan aanleiding geven tot broei. Dat kan dan weer brand veroorzaken. Daarom is het belangrijk om af en toe je compostbak te keren. Voeg zeker geen water of vocht toe aan je compostbak, want het is daardoor dat broei geactiveerd wordt en dat er een intense warmte ontstaat."

kasto80

Meest gelezen