Palestijnen dragen het lichaam van Islam Sabouh door de straten van Nablus. Hij kwam om bij de arrestatieactie.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Drie personen komen om na Israëlische arrestatieactie op Westelijke Jordaanoever

Op de bezette Westelijke Jordaanoever, vlak bij de stad Nablus, hebben Israëlische troepen drie mensen gedood bij een arrestatieactie, onder wie een belangrijke militant van de Islamitische Jihad, maar ook een 16-jarige jongen. Er vielen ook tientallen gewonden.  De schietpartij komt er een dag na het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad.

Tijdens een Israëlische politieactie zijn drie Palestijnen om het leven gekomen, onder wie Ibrahim al-Nabulsi, een prominent lid van de Al-Aqsa Martelarenbrigade. Er vielen ook tientallen burgerslachtoffers. Volgens Israëlische autoriteiten werd hij gezocht vanwege enkele schietpartijen op de Westelijke Jordaanoever eerder dit jaar.

Veel Palestijnse slachtoffers

Kort nadat Israëlische troepen het huis van al-Nabulsi omsingelden, werden de Israëlische troepen door Palestijnen bekogeld met stenen en explosieven, waarop het vuur werd geopend. Al-Nabulsi en een andere Palestijnse militant stierven ter plekke aan hun verwondingen. Ook een 16-jarige jongen kwam om. Israëlische autoriteiten bevestigen dat er geschoten werd op Palestijnen, maar gingen niet verder in op hun gezondheidstoestand. In het huis van al-Nabulsi werden wapens en explosieven teruggevonden.

Palestijnen protesteren op de Westelijke Jordaanoever
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid vielen, naast de drie doden, zeker 40 gewonden. De arrestatie van vannacht maakt deel uit van een hele reeks aan nachtelijke arrestaties door Israëlische troepen. Daarmee wil Israël hardhandig optreden tegen de Islamitische Jihad in de nasleep van de dodelijke aanvallen op Israël dit jaar. Toen kwamen 19 Israëli's om het leven. Tientallen Palestijnen kwamen om tijdens de nachtelijke politiearrestaties. 

Erg onrustig in de regio

De situatie in de regio is de laatste weken erg onrustig. De schietpartij komt er een dag nadat het staakt-het-vuren een einde maakte aan drie dagen van gevechten tussen Israël en de Palestijnse militanten in de Gazastrook. Tijdens die gevechten kwamen ten minste 46 Palestijnen om, onder wie 16 kinderen en 4 vrouwen. Zo'n 311 Palestijnen raakten gewond. Volgens Israël zouden ten minste 14 van de Palestijnen gedood zijn door verkeerd afgevuurde raketten van de Islamitische Jihad. 

Meest gelezen