Foto: Radio 2

Eerste kermiswagens rijden (verspreid) Turnhoutse Grote Markt op

Vanmorgen zijn de eerste kermiswagens de Grote Markt van Turnhout opgereden. Vroeger deden ze dat allemaal samen vanuit de zijstraten, wat uitgroeide tot een kijkspektakel waar duizenden mensen op afkwamen. Maar de foorkramers vonden dat op de duur te gevaarlijk en vroegen de stad om maatregelen. Dit jaar komen ze gespreid aan.

De kermiskramers en de politie vinden het veiliger om het oprijden verspreid te laten verlopen, ook omdat de vrachtwagens almaar groter worden. Dat er geen grote opkomst van de kermiswagens meer is, lokt verdeelde meningen uit. "Ik vind dit beter", zegt Annie, die de opkomst absoluut wou volgen. "Het ziet er dan wel anders uit, maar nu heb je meer tijd om alle wagens goed te bekijken. Vroeger blokkeerden de grote wagens het zicht. Nu kan je lekker in het zonnetje toekijken, en het is nog veiliger ook."

Denise is het niet met haar eens. "Ik vind het jammer dat het feestelijke gebeuren er niet meer is. Met dranghekken kan zo'n opkomst toch perfect veilig verlopen?"

De eerste foorkramers werden vanmorgen verwelkomd door de reuzen van Turnhout. De kermis start vrijdag en gaat door tot 25 augustus. Er is een prikkelarm moment op woensdag 17 augustus van 14 uur tot 16 uur. Op dat moment zal de muziek uitgezet worden en de lichten gedimd. Er zullen meer dan 70 kramen en attracties staan op de Grote Markt, het Zegeplein en het Warandeplein.

Meest gelezen