Veel flexi-jobbers zijn aan de slag in de horeca
Getty Images

Steeds meer flexi-jobbers "door einde van coronacrisis en hogere levensduurte"

Steeds meer Belgen verdienen bij via een flexi-job. In minder dan een jaar tijd is hun aantal met een derde gestegen tot meer dan 100.000. Dat schrijft De Tijd en bevestigt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) aan VRT NWS. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een combinatie van het einde van de coronacrisis en de hogere levensduurte.

Wat is een flexi-job ook weer? Wie minstens 80 procent werkt of die gepensioneerd is, kan een flexi-job doen. Wat bijspringen in een winkel of in een horeca-zaak bijvoorbeeld. Het systeem is fiscaal erg gunstig. Je moet als werknemer geen belastingen of bijdragen betalen.

De werkgever betaalt bovenop het loon een RSZ-bijdrage van 25 procent. Een peulschil in vergelijking met de bijdragen en belastingen bij een gewoon personeelslid.

De vakbonden hekelen het statuut. Ze vinden het een manier om belastingen te ontlopen en een vorm van oneerlijke concurrentie.

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar waren er 103.946 mensen ingeschreven als flexi-jobber. Dat is een stijging van 28 procent in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Toen waren het er 80.772. Het zijn cijfers die afkomstig zijn van de RSZ.

Volgens HR-dienstenbedrijf Acerta zijn er verschillende redenen voor de populariteit van het systeem. "Het is een combinatie van mensen die op zoek zijn naar een extra bijverdienste en sectoren die snel extra helpende handen zoeken", zegt Tom Dirix van Acerta VRT NWS.

Die sectoren zijn niet toevallig sectoren die terug aantrekken na de coronapandemie. "Zeker de horecasector is na het aflopen van de maatregelen massaal op zoek naar extra handen", zegt Dirix. "We noemen dat een perfect match."

Je kunt via flexi-jobs heel gemakkelijk bijverdienen, want wat je bruto verdient, is eigenlijk netto

Tom Dirix van Acerta

"Heel wat werknemers worden geconfronteerd met de hoge energiefacturen en het winkelmandje dat in prijs is gestegen", vult Dirix aan. "Je kunt via flexi-jobs heel gemakkelijk bijverdienen, want wat je bruto verdient, is eigenlijk netto. Er worden geen belastingen of sociale bijdragen op ingehouden."

Meest gelezen