De zijarm van de Loire staat historisch laag

Van de Loire tot de Rhône: Franse rivieren historisch laag door aanhoudende droogte

Frankrijk lijdt momenteel onder een uitzonderlijke en aanhoudende droogte. In een groot deel van het land gelden waterbeperkingen. Het niveau van sommige - normaal erg grote - rivieren staat historisch laag. Vooral de Loire heeft het op dat vlak moeilijk.

1. Seine

De bekendste rivier van Frankrijk is wellicht de Seine, de levensader van de hoofdstad Parijs. Het niveau van de Seine is eind juli onder het alarmniveau gezakt, maar staat intussen weer wat hoger. Een meer een heel eind stroomopwaarts in Mesnil-Saint-Père in de buurt van Troyes vult de tekorten aan.

Riccardo Milani / Hans Lucas

2. Loire

Met de Loire gaat het een pak minder goed. De langste rivier van Frankrijk is veel minder indrukwekkend dan anders. Door de aanhoudende droogte staat het waterpeil er historisch laag. Op sommige plaatsen - zoals deze zijarm - is de machtige rivier nu eenvoudig te voet over te steken.

3. Rijn

De Rijn loopt over de grens van Duitsland en Frankrijk. Het is een van de langste rivieren van Europa, al loopt het grootste stuk eigenlijk in Duitsland. Op verschillende plaatsen staat de rivier zo laag dat het scheepvaartverkeer er beperkt is. Onderstaande foto is overigens op het Duitse deel van de rivier, dus niet in Frankrijk.

Ying Tang/NurPhoto

4. Maas

De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt vervolgens via ons land en Nederland naar de Noordzee. De rivier staat op een laagteniveau dat niet meer gehaald is sinds de jaren 70. Op verschillende plaatsen zijn droogtemaatregelen van kracht.

Verder stroomafwaarts in ons land staat het water in de Maas zo laag dat er mobiele pompen zijn ingeschakeld aan de sluizen aan het Albertkanaal, omdat er anders niet meer voldoende water is om de sluis te vullen.

5. Rhône

De Rhône stroomt van de Zwitserse Alpen door de Franse Rhônevallei naar de Middellandse Zee. De rivier heeft een van de grootste debieten van Europa en daardoor staat de Rhône nog vrij hoog. Verschillende zijrivieren - zoals de Drome en de Yzeron (foto onder) - hebben het wel moeilijk en staan zo goed als droog. Op wat langere termijn kan ook dat de Rhône zelf parten spelen.

Nicolas Liponne / Hans Lucas

6. Garonne

In Toulouse staat het niveau van de Garonne historisch laag. Het debiet is nu twee keer lager dan normaal. De rivier wordt elke dag bijgevuld met stuwdammen vanuit de Pyreneeën, maar zelfs dat is niet genoeg om het waterpeil op peil te houden. De rotsen op onderstaande foto, zijn normaal gezien niet zichtbaar.

Frederic Scheiber / Hans Lucas

Niet alleen in Frankrijk hebben rivieren het moeilijk. Ook in Italië bijvoorbeeld staat de Po zo goed als droog. In Duitsland hebben verschillende zijrivieren van de Elbe het dan weer erg moeilijk. Ook bij ons zijn er her en der lage waterstanden.

Meest gelezen