Gemeente Meulebeke doet oproep om minder water te verbruiken: “Hadden verwacht dat er vanuit Vlaanderen verbod ging komen”

Meulebeke roept de inwoners op om minder water te gebruiken. Door de aanhoudende droogte vreest de gemeente dat er voor de rest van het jaar niet voldoende drinkwater zal overblijven. Het gemeentebestuur maakt zich ook zorgen over de boeren, want zij mogen al een tijdje geen water meer oppompen. "Dat er voor de rest van de bevolking nog geen sproeiverbod is, vind ik niet correct", zegt burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester).

Nadat de droogtecommissie gisteren besloot om geen verbod op te leggen in verband met watergebruik, werden de wenkbrauwen in Meulebeke gefronst: “Het is niet aan mij om te zeggen wat Vlaanderen moet doen, maar ik had toch een verbod verwacht op een aantal niet-essentiële zaken”, zegt burgemeester van Meulebeke Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester).

De gemeente maakt zich ernstige zorgen. “Hier wordt veel aan landbouw gedaan. We zien alle groenten verdorren.” Dat er nu geen verbod is bijgekomen, voelt voor de landbouwers extra wrang. “Zij mogen niets oppompen uit bevaarbare of onbevaarbare wateren, wat begrijpelijk is, maar zien dan wel particulieren rustig hun gazon besproeien. Ik vind dat we eerst moeten inzetten op betaalbare en gezonde groenten op ons bord”, verklaart de burgemeester.

Sensibiliseren

Met de oproep wil de gemeente haar burgers sensibiliseren. “We willen preventief werken. Neem bijvoorbeeld een kortere douche en was je auto niet. Daar spaar je al enorm veel water mee uit.”

De gemeente legt zelf geen verbod op. “Het is als gemeente moeilijk om daarover te beslissen. We hebben ook ondernemingen, zoals een carwash, en willen die mensen hun brood niet ontnemen.” 

Toch hamert de gemeente op een signaal of verbod van bovenaf. “Vandaag sturen we ons standpunt hierover door naar Vlaanderen”, besluit Verwilst.

BEKIJK - Experts pleiten voor harde maatregelen van de overheid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen