Pexels

Gent verbiedt gebruik van openbare barbecues: "Ook vuurwerk is de komende dagen niet toegestaan"

Vanaf morgen is het in Gent verboden om de openbare barbecues te gebruiken. Gent neemt die maatregel op advies van de brandweer. Door de droogte en het warme weer kan er zeer snel brand ontstaan. "Zolang het droog en warm blijft, geven we ook geen toestemming om vuurwerk af te steken", zegt waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open Vld). 

In Gent staan verspreid over verschillende parken en groenzones zeven openbare barbecues die iedereen mag gebruiken. Normaal gezien toch, want vanaf morgen is het tijdelijk verboden. "Op advies van de brandweer wordt het gebruik van de openbare barbecues vanaf morgenvroeg verboden", zegt waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open Vld). "Het is zo droog dat het minste vonkje al een brand kan veroorzaken."

Thuis je barbecue aansteken mag wel nog

Het verbod geldt enkel voor de openbare barbecues.  Thuis je barbecue aansteken, mag dus wel nog. "Bij openbare barbecues zijn niet altijd blusmiddelen voor handen. Thuis is dat wel het geval. Op openbare plaatsen is ook geen waakzaamheid meer na het gebruik van de barbecue, waardoor het nasmeulen gevaarlijk kan zijn." 

De stadswachten en de politie houden een oogje in het zeil

Sofie Bracke, waarnemend burgemeester Gent

De stad Gent gaat affiches hangen op de verschillende plekken met daarop de boodschap dat de openbare barbecues niet gebruikt mogen worden. "We gaan ze ook buiten gebruik stellen en de stadswachten en de politie gaan een oogje in het zeil houden", vervolgt Bracke. 

Ook vuurwerk verboden

Het verbod geldt zolang het droog en warm blijft. Ook vuurwerk is de komende dagen verboden in Gent. "Vuurwerk moet sowieso worden aangevraagd. Als we een aanvraag zouden krijgen, dan gaan we die weigeren. Ook dat is op advies van de brandweer", besluit Bracke. 

Meest gelezen