We zijn vertrokken voor een "hittegolf van formaat" van mogelijk 8 dagen, met piek in het weekend

Met meer dan 27 graden in Ukkel is de hittegolf officieel uit de startblokken geschoten. En het wordt een "hittegolf van formaat" die mogelijk acht dagen duurt, zegt weerman Bram Verbruggen. Al zijn er ook lichtpuntjes voor wie de hitte moeilijk verdraagt. 

Een hittegolf? Officieel is sprake van een hittegolf als het minstens vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden wordt, waarvan zeker drie dagen met minstens 30 graden. Met de maximumtemperatuur van 24,9 in Ukkel, het referentiepunt voor het KMI, was die reeks gisteren nipt nog niet ingezet. Maar vandaag is dat dus wel het geval. 

Weerman Bram Verbruggen zegt dat de hittegolf stevig uit de hoek zal komen. Het hogedrukgebied dat ons het zonnige en droge weer bezorgt, kantelt de volgende dagen een beetje zodat de wind meer naar het oosten en zelfs het zuidoosten zal neigen, in plaats van noordoosten nu. 

Doordat de wind pal van over het continent komt, zal het elke dag wat heter worden. "We zijn vertrokken voor een hittegolf van formaat", vat Verbruggen samen. "Vanaf woensdag halen we 30 graden en meer. De piek valt in het weekend, dan halen we 34 of 35 graden." 

De piek valt in het weekend, met temperaturen tot 34 of 35 graden

Weerman Bram Verbruggen

Hittegolf van ruim een week?

Pas vanaf maandag hangt er verandering in de lucht. "Dan zou het wat wisselvalliger worden, maar we zitten nog altijd tegen die 30 graden. Pas volgende week woensdag zouden we opnieuw onder de 25 graden duiken." Pas dan zou de hittegolf officieel voorbij zijn. Zoals het er nu voor staat, wordt het dus een hittegolf van acht dagen. 

Al die tijd blijft het kurkdroog, wat ook slecht nieuws is voor de dieren en de uitgedroogde natuur. Pas vanaf maandag zou er dus kans zijn op lokaal onweer. Vanaf midden volgende week verwacht het KMI opnieuw neerslag. 

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen overloopt de (voorlopig) heetste week van het jaar:

Videospeler inladen...

Wat kan de hittegolf draaglijker maken?

Toch is er nog een beetje goed nieuws: de luchtvochtigheid is aan de lage kant, wat de hitte iets draaglijker maakt. De nachten koelen (relatief gezien) nog wel behoorlijk af, met minimumwaarden onder 20 graden. En omdat de nachten stilaan langer worden en de zon sneller ondergaat, kan het iets langer afkoelen.  

Het KMI kondigt voor de komende dagen code geel aan en voor het binnenland vanaf morgen - woensdag - code oranje. 

Wat betekent code oranje? Drink regelmatig (water), draag lichte kledij, breng de dag door in koelere ruimten, volg je gezondheidstoestand op, kies voor licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) en sluit deuren en ramen om de warmte buiten te houden. Wees voorzichtig met vuur in de natuur en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren. 

Meest gelezen