James Arthur Photography

Expert kritisch over uitblijven extra droogtemaatregelen: "Als de droogte nog lang aanhoudt, stelt zich een probleem"

Er moeten nú bijkomende droogtemaatregelen worden genomen om te voorkomen dat er in de toekomst nóg drastischere maatregelen moeten komen. Dat zegt hydroloog Patrick Meire, nadat de adviesgroep Droogte gisteren heeft gezegd dat dat voorlopig niet nodig is. De Vlaamse milieumaatschappij riep wel op om geen drinkwater te verspillen, "maar er zijn geen garanties dat dat advies ook wordt opgevolgd".

Het lijkt erop dat er niet snel een einde zal komen aan de droogte in Vlaanderen. Sinds midden juli is droogteniveau 2 (code oranje) van kracht in ons land en het KMI voorspelt vanaf vandaag de eerste hittegolf van het jaar. 

Door die droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, maar omdat op dit moment al heel wat droogtemaatregelen van kracht zijn en de watervoorraad niet onmiddellijk in het gedrang komt, oordeelde de adviesgroep Droogte gisteren dat er voorlopig geen bijkomende maatregelen nodig zijn om de droogte te bestrijden. 

De Vlaamse Milieumaatschappij riep gisteren wel op om zuinig te zijn met leidingwater, maar volgens hydroloog Patrick Meire (UAntwerpen) is die oproep onvoldoende: “Het moet dwingender", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Veel mensen hebben de juiste instelling, maar we moeten realistisch zijn: niet iedereen volgt adviezen op."

Als de droogte nog twee weken duurt, is er inderdaad geen probleem, maar als het nog veel langer duurt wel

Hydroloog Patrick Meire (UAntwerpen)

De regering wijst erop dat er op dit moment geen probleem is met het drinkwater, maar Meire benadrukt ook dat niemand weet hoelang de droogte nog zal aanhouden. “Als dat nog twee weken duurt, is er inderdaad geen probleem, maar als dat nog veel langer duurt, stelt zich wel een probleem.” 

De hydroloog is daarom van mening dat er nu al dwingende maatregelen moeten komen om meer water te besparen. "Op die manier vermijd je ook dat je in de toekomst nog veel drastischer zal moeten ingrijpen." Meire pleit onder meer voor een sproeiverbod.

Patrick Meire (UAntwerpen) geeft in "Het Journaal" ook tips over hoe je gemakkelijk water kan besparen:

Videospeler inladen...

Volgende week donderdag, op 18 augustus, komt de adviesgroep Droogte opnieuw samen om te bekijken of bijkomende droogtemaatregelen moeten genomen worden.

Minister Demir: "Geen reden tot paniek"

"Als er tegen eind oktober nog geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie zeer acuut", zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gisteren in "Terzake". Toch vindt ze dat er op dit moment geen nood is aan bijkomende droogtemaatregelen. 

"Er is geen reden tot paniek. De situatie is wel ernstig, maar niet precair. De droogtecommissie komt wekelijks samen en we hebben ons afwegingskader dat zegt welke maatregelen we wanneer moeten nemen", aldus de minister.

Demir wijst er op dat ze een maand geleden al een hele reeks maatregelen heeft genomen. "We blijven alert", zegt ze in "Terzake":

Videospeler inladen...

"In mijn ogen is het beter om te voorkomen dan te genezen", zegt Meire over de aanpak van de regering. Er zijn volgens hem heel wat maatregelen die je nu al kan nemen zonder dat die impact hebben op onze levenskwaliteit: "Niemand zal ongelukkig worden, omdat je even je gazon niet kan besproeien of je auto niet kan wassen."

"Als ik op een dag een liter water bespaar, zal dat geen verschil maken, maar als iedereen in Vlaanderen dat doet, zitten we al aan zes miljoen liter water per dag", gaat Meire verder. "Dat maakt nog geen groot verschil voor de watervoorraad, maar wel als je dat enkele weken of zelfs een maand zou doen."

Klimaatbeleid

Meire benadrukt wel dat op korte termijn water besparen, geen allesomvattende oplossing is. "De droogte bedreigt uiteraard niet alleen onze drinkwatervoorraad, het vormt ook een enorm probleem voor de landbouw. We gaan daar al snel de gevolgen zien en in een volgende fase ook de impact op de economie", voorspelt hij.

De hydroloog pleit daarom voor een beter klimaat- en waterbeleid op lange termijn: "Op het moment dat er water is, moeten we dat maximaal proberen te behouden en in de bodem laten infiltreren, want daar bevindt zich de grootste watervoorraad die we hebben."

In juli 2020 kwam de Vlaamse regering om diezelfde reden al met de "Blue deal": 70 concrete maatregelen om de droogteproblematiek aan te pakken. "Goede maatregelen, maar we moeten die nu ook op grotere schaal uitvoeren", zegt Meire. "De knop is al omgezet, maar dat moet nu nog versterkt worden."

Meest gelezen