Laatste mandenvlechter in Dilsen-Stokkem opent atelier in de hoop dat beroep niet verloren gaat: "Ik wil de basistechnieken doorgeven"

Een van de laatste mandenvlechters van Limburg heeft een atelier geopend waar mensen kunnen leren rietvlechten. Op die manier wil de 78-jarige Frans Davids vermijden dat het beroep van rietvlechter verloren gaat, want het is met uitsterven bedreigd. Met behulp van een iPad of een les van de vlechter zelf, kan je in zijn winkel een mandje leren vlechten. 

"Ik kan niet bewijzen dat ik de laatste mandenvlechter ben in Limburg, maar ik ken er toch geen andere", lacht Frans Davids. "Ik ga toch een van de laatste zijn die het zelfstandig uitvoert." Om te voorkomen dat het na hem stopt, heeft hij een atelier geopend in zijn winkel, waar mensen de techniek kunnen aanleren. "Je moet niet veel kunnen. Enkel een beetje handig zijn en een goed ruimtelijk inzicht hebben." 

In zijn winkel De Mandenvlechter heeft hij een lokaaltje ingericht waar mensen met behulp van een iPad of door een les te volgen, een mandje leren vlechten. "Het is bijna op kinderniveau dat ik het aanleer, zo kan ik de basistechnieken doorgeven. Ze mogen dan werken met pitriet, want dat kan je makkelijk hergebruiken als je een foutje maakt", verzekerd Davids. Hij wil de mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met het vlechten, want hij wil voorkomen dat het verdwijnt.  

Mandenvlechter Frans Davids vertelt waarom het zo belangrijk is dat zijn beroep niet verloren gaat.

65 jaar ervaring

De laatste jaren wordt er voor mandenvlechters vooral naar de lageloonlanden gekeken, maar als je nog iets eigenhandig gemaakt wil hebben, kan je best bij Davids aankloppen. "Een van onze sterktes is dat we altijd veel vlechtwerk op maat hebben gemaakt en ons aanpasten aan de tekeningen van ontwerpers." 

Na 65 jaar vlechten, heeft Davids dan ook heel uiteenlopende zaken gemaakt. "Ik heb ooit een springbal gemaakt, een zetel met een lengte van 5 meter en een rieten toiletpot. Niet om op te gaan zitten, wel als vaas bij een tentoonstelling van bloemisten. Ze hadden toiletpotten gekregen en wilden er ook een speciale editie bij, en die heb ik dan gevlochten", lacht Davids. 

Mandenvlechter Frans Davids voor zijn atelier in Dilsen-Stokkem.

Meest gelezen