Oefening Chinese militairen

Taiwan houdt militaire oefeningen als voorbereiding op "Chinese invasie" en vraagt meer internationale steun

"China houdt militaire oefeningen om zich voor te bereiden op een invasie van Taiwan", dat heeft de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu gezegd op een persconferentie. Die stond in het teken van oefeningen van het Taiwanese leger als reactie op zo’n mogelijke Chinese aanval. Het eiland vraagt ook meer internationale steun. De spanningen tussen Taiwan en China houden aan na het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. China ziet het bezoek aan Taiwan als een provocatie.

Op een persconferentie in Taipei sprak de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu over het doel van de voortgezette militaire oefeningen van China. "China's echte bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en in de hele regio te veranderen", zei Wu.

"China voert grootschalige militaire oefeningen en raketlanceringen uit, ook cyberaanvallen en desinformatiecampagnes. Voorts zet het economische sancties in om het moreel van de mensen in Taiwan te verzwakken", klonk het nog. De minister vroeg meer internationale steun om te voorkomen dat China de Straat van Taiwan gaat controleren.

De Straat van Taiwan is een belangrijke zeestraat, het is ook de onofficiële buffer die China en Taiwan scheidt. De Straat van Taiwan is een van de meest bevaren handelsroutes voor containerschepen ter wereld. Als slagader van de wereldeconomie is de vaarroute van groot belang. 

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu
Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Militaire oefeningen Taiwan

De persconferentie van Wu ging over de militaire oefeningen van Taiwan. Eerder op de dag voerde het Taiwanese leger namelijk artillerieoefeningen uit, waarbij de verdediging van het eiland werd gesimuleerd tegen een Chinese invasie. Volgens het Taiwanese leger werden enkele honderden soldaten ingezet en zo’n 40 tanks.

Een woordvoerder van het leger verzekerde dat de Taiwanese oefeningen al op het programma stonden en dat ze geen reactie waren op de lopende Chinese manoeuvres. Donderdag is er opnieuw een oefening gepland.

China is boos

China lanceerde vorige week grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan als reactie op het bezoek van een Amerikaanse delegatie onder leiding van Nancy Pelosi. China reageerde furieus omdat het Taiwan als een afvallige provincie ziet, ook al is het eiland nooit onder controle geweest van de communistische Volksrepubliek.

Het bezoek van Pelosi wordt gezien als een provocatie en "inmenging in de binnenlandse aangelegenheden". De Chinese militaire oefeningen gingen eerst tot zondag duren, maar Peking kondigde gisteren aan dat de oefeningen worden voortgezet.

China heeft als reactie op het bezoek van Pelosi ook de communicatie met de Verenigde Staten via verschillende kanalen stopgezet, zo is de samenwerking over onder meer klimaat en grensoverschrijdende misdaad gestopt.

Militaire oefeningen in Taiwan eerder op dag
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen