Radio2

Zo vader, zo zoon: Theo is net als vader Wim Lybaert strandredder: “Mooiste job van de wereld”

Theo Lybaert, zoon van de Brugse televisiemaker Wim Lybaert, is net als zijn vader 35 jaar geleden strandredder. “Al die mooie verhalen van papa waren besmettelijk”, zegt Theo.

Dit jaar is Theo Lybaert strandredder geworden in Zeebrugge, en dat is geen toeval. Zijn vader, televisiemaker Wim Lybaert, was dat 35 jaar geleden ook. “Van jongs af aan hoorde ik aan de eettafel dat het de beste job van de wereld is”, zegt de jonge Lybaert. "En dat kan ik nu ook bevestigen.”

Redders aan de kust moeten zich tegenwoordig veel bezighouden met verloren gelopen kinderen. “Maar hier in Zeebrugge valt dat wel mee”, getuigt Theo. “Op een hele maand hadden we drie verloren gelopen kinderen, en de ouders waren niet zo emotioneel als we ze herenigden.” 

“Dat is omdat het Zeebrugge is”, pikt papa Wim in. "Daar komen veel Bruggelingen, en die zijn ooit zelf allemaal ook eens verloren gelopen.”

Straffe verhalen

Veel redders hebben straffe verhalen. “Maar het is nog maar mijn eerste jaar, veel straffe verhalen heb ik dus nog niet”, zegt Theo. En zijn vader dan? “Waar ik stond, aan de bosjes in Heist, was het ook rustig. Maar wij gingen dan mosselen met friet halen om op de boot op te eten”, lacht hij.

Meest gelezen