AFP or licensors

Voor het eerst vrouw besmet met apenpokkenvirus in België, aantal besmettingen lijkt af te toppen

Voor het eerst is er in ons land een vrouw besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Dat heeft Sciensano gezegd tijdens een persbriefing over het virus. Het totaal aantal besmettingen lijkt af te toppen. "De komende weken zullen we moeten zien of er een stagnatie of een daling is."

In ons land staat de teller van het aantal besmettingen met de apenpokken momenteel op 546. De meest voorkomende symptomen zijn de typische blaasjes, en veel patiënten hebben ook koorts en voelen zich onwel. 

De meeste patiënten zijn mannen tussen 16 en 71 jaar oud. Er is tot nu toe ook één vrouw besmet geraakt, zegt Sciensano. Meer informatie is er nog niet. In andere landen waren er al eerder vrouwen besmet geraakt, uit studies blijkt dat die transmissie waarschijnlijk ook seksueel is. "Er is geen biologische reden om aan te nemen dat vrouwen minder kwetsbaar zijn", zegt ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "Bij blootstelling hebben zij ook evenveel kans om het op te lopen."

Boudewijn Catry van Sciensano benadrukt wel dat het totaal aantal besmettingen lijkt af te toppen. "De komende weken zullen moeten uitwijzen of er een stagnatie of een daling is."

Vaccinatie

Intussen wordt er volop ingezet op de vaccinatie van de risicogroepen. Tot nu toe zijn er 300 à 400 vaccins gezet, schat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij hoopt dat de doelgroep "tegen eind volgende week zoveel mogelijk gevaccineerd is". Ook sekswerkersorganisaties mogen vanaf morgen prikken zetten. 

We weten dat we niet genoeg vaccins hebben. Als we zien dat we vaccins over hebben, kunnen we de vaccinatie uitbreiden

FOD Volksgezondheid

Ons land moet het zeker tot oktober nog doen met slechts 3.040 doses van het vaccin tegen de apenpokken. Hoe worden die verdeeld? 

  • 1.500 vaccins zijn gereserveerd voor mannen die HIV+ zijn of HIV-Prep therapie krijgen en (in beide gevallen) in het laatste jaar minstens twee soa's hebben gehad
  • 800 vaccins zijn voorbehouden voor mannelijke en transgender sekswerkers
  • 500 vaccins zijn voorzien voor mensen die een verdacht contact gehad hebben
  • Een kleine minderheid is voorbestemd voor laboratoriumpersoneel dat het virus opkweekt.

"We weten dat we niet genoeg vaccins hebben", klinkt het bij de FOD Volksgezondheid. "We willen ze snel en precies inzetten. Als we zien dat we vaccins over hebben, kunnen we de vaccinatie uitbreiden. We zullen ook een bredere groep kunnen vaccineren als we zicht hebben op een volgende lading."

Die volgende lading - 30.000 extra doses - wordt verwacht in het najaar. Er zijn ook nog onderhandelingen bezig om in 2023 de vaccinproductie op te schalen. Meer over de verschillen tussen de Europese landen lees je in dit artikel.

Meest gelezen