Marc Wallican

Bedrijf uit Oostkamp ontwikkelt futuristische fietshelm met lichtjes en audio

Het bedrijf HelmetPlus uit Oostkamp heeft een futuristische fietshelm ontworpen. De helm is uitgerust met talloze snufjes, waaronder richtingaanwijzers, lichtjes, en de mogelijkheid om muziek te beluisteren en te bellen tijdens het fietsen.

Het idee voor de helm ontstond een drietal jaar geleden. “Toen werd het dragen van een helm tijdens het zeilen verplicht”, weet Frits Vanhaverbeke van HelmetPlus. “In het zeilen is communicatie belangrijk, en dus moest dat mogelijk worden via een helm."

De helm zelf mag dan wel fonkelnieuw en futuristisch zijn, de technologie is dat niet. “We hebben de technologie en de helm gewoon samengevoegd”, zegt Vanhaverbeke. “Met deze technologie willen we een totaalbeleving bieden die ook focust op de veiligheid.”

Muziek tijdens het fietsen

Met de helm kan je muziek afspelen tijdens het fietsen. Dat klinkt misschien onveilig, maar dat is het niet. “De technologie zorgt ervoor dat je alle omgevingsgeluiden perfect kan horen, omdat de muziek rechtstreeks via het binnenoor binnnenkomt. Bovendien kan je met de audio-opties communiceren, wat helpt wanneer je in groep fietst. Er zit ook nog een gps in verwerkt die uiteraard luidop kan spreken.”

“We hebben echt op veiligheid gewerkt”, geeft Vanhaverbeke mee. “De verlichting verhoogt de zichtbaarheid enorm. Bovendien is de helm verbonden met een app. Je kan die dus bedienen om aan andere bestuurders duidelijk te maken welke richting je bijvoorbeeld uitgaat.”

Meest gelezen