Belga

Ondanks hitte: "Zwemmen in het kanaal van Brussel verboden"

Het is verboden om in het kanaal Brussel-Charleroi te zwemmen, omdat het gevaarlijk is. Dat meldt de Brusselse brandweer. “Op de bodem liggen voorwerpen, het kanaal is niet overal even diep en de kwaliteit van het water is erg slecht”, zegt woordvoerder Walter Derieuw.

Veel mensen zoeken verfrissing tijdens deze warme dagen, maar zwemmen in het kanaal in Brussel is verboden. Eén van de risico’s is de slechte kwaliteit van het water. “Als onze duikers in het kanaal moeten zijn, worden ze ingeënt tegen bepaalde ziektes die overgedragen worden door bijvoorbeeld de uitwerpselen van ratten”, legt Derieuw uit. “Als ze uit het kanaal komen, worden ze volledig ontsmet.”

De waterkwaliteit is niet het enige risico. Ook de diepte is overal verschillend. Daarnaast liggen er allerlei voorwerpen waaraan je je kan verwonden. Bovendien is er nog altijd veel verkeer van boten.

Koudeshock

Het is ook verboden om te zwemmen in vijvers, zoals de vijvers van Elsene. Daar kan je een koudeshock krijgen. “Als je lichaam heel warm is en je plotseling in koud water duikt, vernauwen je bloedvaten zich heel snel, wat tot bewustzijnsverlies kan leiden. Het plotse koude water wekt een instinctieve reactie op om koste wat kost te zwemmen en je ademt oncontroleerbaar in. Je wordt snel moe en je kan water in je longen te krijgen en uiteindelijk verdrinken”, zegt Derieuw.

Een koudeshock kan ook bij warm weer voorkomen. Het kan bovendien dodelijk zijn, zelfs bij jonge en sterke mensen, waarschuwt Derieuw nog. 

Meest gelezen