Brandweer probeert nest van Aziatische hoornaars op 30 meter hoogte in Lummen te vernietigen: niet zeker of het gelukt is

In Lummen heeft de brandweer van Beringen deze voormiddag veel moeite moeten doen om een nest van  Aziatische hoornaars op te ruimen. Het nest hing 30 meter hoog en de ladderwagen van de brandweer kon niet gebruikt worden omdat het gebied te moerassig was. 

Nesten van Aziatische hoornaars opruimen, is niet makkelijk. Dat bleek vandaag nog maar eens in Lummen. De brandweer van Beringen probeerde daar een nest op te ruimen dat 30 meter hoog hing, maar er waren nog meer obstakels.

"Hoornaars bouwen hun nesten altijd vrij hoog", vertelt Wouter Vliegen van de brandweer. "Maar nu hadden we ook nog de pech dat we met onze brandweerwagen een moeilijk toegankelijk terrein op moesten en bovendien was het er moerassig waardoor we een beroep moesten doen op een lichtere wagen van de gemeente."

Niet zeker of we het nest hebben kunnen verdelgen, dat zal nog moeten blijken

Wouter Vliegen, brandweer Heusden

"We hebben ook nog met een lans gewerkt om tot bij het nest te kunnen raken maar zelfs toen kwamen we nog meer dan een meter te kort", gaat Vliegen verder. "We konden daardoor geen gif tot in het nest spuiten maar enkel rond het nest. Dat is niet echt de bedoeling. We zijn dus niet zeker dat we het nest hebben kunnen vernietigen. Imkers zullen nu de situatie in de gaten houden. Als er zich in de toekomst opnieuw een probleem voordoet, zullen we een nieuwe oplossing moeten zoeken."

Extra geld voor bestrijding Aziatische hoornaar

Vandaag maakten Vlaams minister van Lanbouw Jo Brouns (CD&V) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekend dat ze voor dit jaar 130 000 euro extra uittrekken om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Er komt ook een toekomstplan om de bestrijding meer efficiënt te kunnen aanpakken. De Aziatische hoornaar werd in onze streken zo'n 6 jaar geleden voor het eerst gezien. Sindsdien heeft hij zich razendsnel verspreid.

Meest gelezen