BELGA/JOURET

Buggenhout voor het eerst uit Dodentocht geschrapt: "Met de voorspelde hitte begrijpen we de beslissing"

De beslissing om de Dodentocht dit jaar in te korten, heeft ook gevolgen voor de gemeente Buggenhout. De enige controlepost Oost-Vlaanderen valt voor het eerst in 53 jaar weg. De reden om het parcours in te korten van 100 naar 65 kilometer, is - uiteraard - de voorspelde hitte. De burgemeester van Buggenhout, Pierre Claeys (CD&V), heeft begrip voor de beslissing: "Het is jammer, maar het is een wijs besluit om de Dodentocht in te korten"

Met temperaturen rond de 35 graden op zaterdagmiddag is het volgens de FOD Volksgezondheid onverantwoord om te wandelen. Daarom wordt de Dodentocht voor het eerst ooit ingekort. De deelnemers starten zoals altijd vrijdagavond in Bornem, maar ze wandelen dit jaar maar 65 kilometer in plaats van 100 kilometer.

Beslissing van de organisatie

En dat heeft grote gevolgen voor Buggenhout. Het is de enige Oost-Vlaamse gemeente die een controlepost heeft langs het parcours. Maar door het inkorten van het parcours, valt die post weg. "Het zal erg warm zijn, dus ik denk dat het een wijs besluit is om het parcours in te korten", zegt Pierre Claeys (CD&V), de burgemeester van Buggenhout. "Dat de passage in Buggenhout geschrapt wordt, is jammer, maar dat is de beslissing van de organisatoren."

De politie en de technische dienst waren al volop bezig met de voorbereidingen

Pierre Claeys, burgemeester Buggenhout

De gemeente was volop bezig met de voorbereidingen. "De politie was al bezig met het regelen van de mobiliteit en de veiligheid en ook de technische dienst was al in gang geschoten. Maar we zijn vanmorgen ingelicht, dat is twee dagen voor het evenement, dus het besluit is zeker nog op tijd gekomen." 

GC De Pit

Door het schrappen van de post in Buggenhout valt ook het evenement aan gemeenschapscentrum De Pit weg. "Daar konden mensen opgevangen worden en een drankje krijgen. Maar ook dat gaat dus niet door." 

Dit jaar doen opnieuw 13.000 deelnemers mee aan de Dodentocht. De start en finish is in Bornem, in de provincie Antwerpen.

kasto80

Meest gelezen