Archieffoto ter illustratie

Code rood: Burgemeester Scherpenheuvel-Zichem waarschuwt voor brandgevaar in Merodebossen

De burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem, Manu Claes (CD&V), waarschuwt voor brandgevaar in de Merodebossen. De bossen blijven toegankelijk voor verkoeling, maar roken en vuur maken is verboden.

In heel Vlaanderen geldt vanaf vrijdag code rood voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden. Dat betekent dat er een acuut hoog brandgevaar is. Dat is ook het geval in de gemeenten rond de Merodebossen, op de grens van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. 

“Met deze hitte is het risico op brand zeer hoog", waarschuwt burgemeester van Schepenheuvel-Zichem, Manu Claes (CD&V). “De bossen blijven wel toegankelijk zodat de mensen verkoeling kunnen opzoeken, maar roken en vuur maken is verboden. Ze mogen ook geen afval achterlaten, want een glasscherf kan ervoor zorgen dat er brand ontstaat, doordat de zon erop schijnt." 

Mocht het tot een brand komen, dan zijn de brandweerkorpsen uit de buurt daarop voorzien

Manu Claes, burgemeester Scherpenheuvel-Zichem

Tot nu toe waren er alleen maar enkele kleine incidenten. “Iemand gooide in sigarettenpeuk weg aan de rand van het bos, waardoor er brand ontstond", vertelt Claes. "Omdat het aan de rand van het bos was, kon de brandweer snel ingrijpen en erger voorkomen. Maar als dat niet het geval zou zijn, dan zou dat kunnen leiden tot een bosbrand." 

De brandweer is al enkele weken in verhoogde staat van paraatheid. “Mocht het tot een brand komen, dan zijn de brandweerkorpsen uit de buurt daarop voorzien”, verzekert de burgemeester. “Het materiaal staat klaar, en men zal indien nodig ook extra tankwagens inzetten. En als het echt tot een zware brand komt, kunnen we versterking inroepen.”

Mocht je een brand opmerken, bel dan onmiddellijk naar de brandweer op het nummer 112. 

Meest gelezen