Amerikaanse oud-president Donald Trump weigert vragen te beantwoorden in onderzoek belastingontduiking

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is door het openbaar ministerie in New York opgeroepen voor verhoor in een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking. Maar hij heeft een beroep gedaan op zijn zwijgrecht, laat hij weten in een mededeling. Het onderzoek staat los van de huiszoeking eerder deze week in Mar-a-Lago, vermoedelijk in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die Trump zou hebben meegenomen uit het Witte Huis. 

Amper een paar dagen nadat de federale recherche FBI was binnengevallen in zijn resort Mar-a-Lago in Florida, is de gewezen Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen voor verhoor in New York. 

Terwijl de huiszoeking paste in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die Trump na zijn ambtstermijn zou hebben meegenomen uit het Witte Huis, past het verhoor in New York in een ander onderzoek, naar mogelijk gesjoemel met cijfers in de boekhouding door Trumps bedrijvengroep The Trump Organization. 

Procureur-generaal Letitia James gaat na of Trump en zijn bedrijf de waarde van vastgoed hebben gemanipuleerd om er minder belastingen op te moeten betalen. 

Zwijgrecht

Trump kreeg onder ede vragen voorgeschoteld van de procureur-generaal, maar heeft geweigerd ze te beantwoorden, zo liet hij weten in een mededeling. Hij beriep zich op het Fifth Amendment uit de Amerikaanse grondwet, dat stipuleert dat een verdachte niet tegen zichzelf hoeft te getuigen.

Donald Trump komt aan voor zijn ondervraging in New York.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Trump noemde het onderzoek van Letitia James eerder al politiek gemotiveerd en spreekt van een "heksenjacht". Op zijn zelf opgerichte sociale netwerk Truth Social kondigde hij aan dat hij vandaag in New York moest zijn voor een afspraak met "de racistische procureur-generaal, voor een voortzetting van de grootste heksenjacht in de Amerikaanse geschiedenis". "Mijn geweldige bedrijf en ikzelf worden van alle kanten onder vuur genomen. Bananenrepubliek!"

Donald Jr. en Ivanka

De New Yorkse procureur-generaal had eerder al gezegd dat ze er na meer dan drie jaar onderzoek van overtuigd is dat The Trump Organization frauduleus en misleidend heeft gehandeld. 

Naast Donald Trump zelf wilde ze ook zijn kinderen Donald Jr. en Ivanka verhoren. Dat zou intussen al zijn gebeurd de voorbije weken. 

De Trumps stemden in met een verhoor nadat het niet was gelukt om de dagvaardingen via de rechter nietig te laten verklaren. Het verhoor van Donald Trump was eigenlijk al gepland in juli, maar werd uitgesteld wegens de dood van Ivana Trump, de voormalige echtgenote van Trump en moeder van Donald Jr. en Ivanka.  

Het onderzoek van Letitia James is een burgerlijke zaak. Er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar dezelfde feiten. Dat Trump beslist heeft om tijdens het verhoor vandaag zijn zwijgrecht in te roepen, is waarschijnlijk ingegeven door het strafrechtelijk onderzoek dat ook nog loopt. Hij kiest er mogelijk voor om nu niets te zeggen dat mogelijk nog tegen hem zou kunnen worden gebruikt.

 

Meest gelezen