Copyright � 2020 Atelier Claar bvba, All Rights Reserved

Howest kan na protest toch starten met bouw nieuwe studentencampus in Brugge

Hogeschool Howest mag dan toch beginnen met de bouw van de nieuwe campus aan het station in Brugge. De vzw Bescherm Bomen en Natuur had beroep aangetekend, maar beide partijen hebben een compromis gevonden. "We bouwen nu kleiner, zodat er minder natuur moet verdwijnen",  zegt Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest. 

In juni diende de vzw Bescherm Bomen en Natuur bezwaar in tegen de bouw van een nieuwe Howestcampus aan het station in Brugge. Om een van de twee nieuwe gebouwen voor de 5.000 studenten te plaatsen, moest een stukje moerasbos verdwijnen. Ondertussen hebben beide partijen een compromis gevonden en kan de bouw toch beginnen. 

"De overeenkomst houdt wel in dat onze toekomstige campus een stukje kleiner wordt", legt Lode De Geyter uit. "Vooral het tweede gebouw beperken we, van 4.500 vierkante meter naar slechts 1.700 vierkante meter. De capaciteit van de volledige campus daalt met 15 procent. Daardoor zouden we toch ongeveer 500 studenten minder kunnen huisvesten."  

Extra stuk moerasbos

Bij de vzw zijn ze tevreden met de compromis. "Een groot stuk van het moerasbos blijft behouden", legt Ivan De Clerck van vzw Bescherm Bomen en Natuur. "Een groot aantal bomen op de parking blijft behouden. Het terras achteraan komt er niet en in compromis staat ook dat er extra stukje moerasbos wordt aangelegd."

De Geyter blijft dan weer achter met een dubbel gevoel. "Aan de ene kant ben ik ontgoocheld, aan de andere kant ben ik ook blij dat we eindelijk kunnen starten. De voorbereidingen voor de werken zijn al begonnen. We hebben wel drie maanden vertraging opgelopen, dus het wordt nipt om in 2024 klaar te zijn voor het nieuwe academiejaar, maar we doen ons best." 

Meest gelezen