bron: Beernem

Kunstenaar Jef Claerhout (84) is overleden, maker van beeld van flandrien Briek Schotte in Kanegem

Kunstenaar Jef Claerhout (84) is overleden. Hij maakte onder meer het beeld van wielrenner Briek Schotte in Kanegem en dat van Tijl Uilenspiegel in Damme. Claerhout stond bekend voor zijn beelden van fabelachtige wezens, die hij voornamelijk uit messing maakte.

Jef Claerhout werd geboren in 1937 in Tielt. In zijn eerste jaren als kunstenaar experimenteerde hij met een waslijst aan materialen, om uiteindelijk een oeuvre uit te bouwen gevuld met fabelachtige wezens die gebaseerd zijn op mythologie en science-fiction. Kenmerkend voor Claerhout was het gebruik van messing, waaruit de gelaste beelden geconstrueerd werden.

bron: stad Damme
stad Damme

Midden jaren tachtig verruilde de kunstenaar Damme voor Oedelem. Claerhout onderstreepte daar zijn talent met een werk dat hij maakte voor in zijn eigen tuin: een reeks van vreemde vogels.  Hij werd daarna steeds meer gevraagd om beelden te maken voor particulieren, maar ook overheden. Bekende werken van hem zijn Papageno in Brugge, Tijl Uilenspiegel in Damme en flandrien Briek Schotte in Kanegem bij Tielt.

BEKIJK - De onthulling van het standbeeld van Briek Schotte in Kanegem in april 1996:

Videospeler inladen...

Meest gelezen