archieffoto ter illustratie

Crèche Poppedijntje in Oud-Turnhout moet deuren sluiten: "Klachten kwamen van opvoeders zelf"

Kinderopvang Poppedijntje in Oud-Turnhout moet onmiddellijk de deuren sluiten, nadat Kind & Gezin de vergunning geschorst heeft "bij dringende noodzakelijkheid". Er kwamen verontrustende meldingen binnen van kinderbegeleiders op de werkvloer.

Na verschillende klachten beslist Kind & Gezin om Poppedijntje onmiddellijk te sluiten. “Op 7 juli ontvingen we zowel telefonisch als per mail verontrustende meldingen van begeleiders op de werkvloer”, zegt Kind & Gezin in een mail aan de ouders. “Ze gaven aan dat de werkdruk al te lang te hoog lag en de veiligheid van de kinderen niet meer te garanderen was. De begeleiders waren op en gaven dit ook aan bij de verantwoordelijke, maar die veranderde niets.”

Enkele opvoeders namen ontslag en na de zomersluiting werden de problemen alleen maar groter. “Tijdens het warme weer begin augustus merkten de werknemers dat de verantwoordelijke de airco van de kinderkamer had meegegeven met haar dochter”, staat te lezen. “De verantwoordelijke stond ook te roepen tegen een kinderbegeleider in aanwezigheid van kinderen en ouders.”  

Volgens opvoeders krijgen de kinderen geen verse voeding meer, maar uit potten en soms is het eten vervallen
Kind & Gezin

De meldingen werden steeds groter. “Volgens de opvoeders krijgen de kinderen geen verse voeding meer, maar uit potten en soms is het eten vervallen. Toen ze dat aangaven aan hun verantwoordelijke, zei die dat het geen kwaad kon.” Twee van de vier werknemers gaven ondertussen aan om vanaf vandaag met een ziektebriefje thuis te blijven. Voor Kind & Gezin het laatste signaal om de opvang te sluiten.

Zorginspectie

Op 25 maart bracht Zorginspectie een bezoek aan Poppedijntje en stelde veel tekorten en aandachtspunten vast. De uitbaatster besliste in mei om de uitbating van het kinderdagverblijf te stoppen, door medische redenen. Indien er geen overnemer was, zou ze in september de deuren sluiten.

Meest gelezen