Gentse onderzoekers ontdekken hoe sojaplant zich beschermt tegen droogte: "Dromen van toekomst zonder mislukte oogsten"

Wetenschappers van de Gentse universiteit en het landbouwinstituut ILVO in Merelbeke hebben mogelijk ontdekt hoe soja-oogsten in de toekomst nooit meer kunnen mislukken door de droogte. Vier jaar lang onderzochten ze meer dan 350 verschillende sojasoorten van over de hele wereld op een veld in Merelbeke. "We zijn te weten gekomen welke elementen in een sojaplant ervoor zorgen dat de plant beschermd is tegen droogte", zegt professor Isabel Roldan-Ruiz van de UGent. 

Vier jaar zijn ze eraan bezig geweest, maar het soja-onderzoek van wetenschappers van de UGent en ILVO levert een belangrijk resultaat op. Zo zal het in de toekomst mogelijk zijn om bij jonge sojaplanten te voorspellen of ze resistent zijn tegen de droogte of niet.  

Soorten uit Amerika, Canada en China

"We hebben 360 sojasoorten van verschillende oorsprong geplant op een veld in Merelbeke", legt professor Isabel Roldan-Ruiz uit. "Het gaat om soorten uit Amerika, Canada, China ... De planten hebben we twee seizoenen laten groeien en geobserveerd."

We gebruikten een mobiele serre om de planten aan periodes van droogte te onderwerpen
Professor Isabel Roldan-Ruiz

De onderzoekers onderwierpen ze aan korte en lange periodes van droogte. "We deden dat aan de hand van een mobiele serre die ervoor zorgde dat de regen niet aan de planten kon. Met behulp van een drone keken we dan hoe de planten daarop reageerden. Hoe snel elke plant groeide, hoeveel zaden hij produceerde."  

DNA-onderzoek

Naast veldonderzoek werd ook het DNA van de planten onder de loep genomen. "DNA bepaalt hoe we eruitzien en hoe we op bepaalde stressfactoren, zoals in dit geval droogte, reageren. Door de combinatie van die twee bronnen konden we elementen identificeren die bepalen hoe de verschillende planten reageren op droogte. De ene plant kan er wel tegen, de andere niet. Nu weten we hoe dat komt."

Onze droom is dat een soja-oogst nooit meer zal mislukken

Professor Isabel Roldan-Ruiz

De resultaten moeten nu nog gevalideerd worden. "Eens dat gebeurd is, kunnen professionals betere planten maken. Ze kunnen onze info gebruiken om sojatypes te selecteren waarin de juiste genetische elementen zitten zodat ze beter bestand zijn tegen de droogte. De droom is dat een soja-oogst nooit meer zal mislukken en dat die altijd een zeer hoge opbrengst zal leveren", besluit professor Roldan-Ruiz. 

 

kasto80

Meest gelezen