Archieffoto migranten en vluchtelingen voor  Griekse kust
AFP or licensors

Boot met vluchtelingen en migranten zinkt voor kust van Rhodos: 29 mensen gered, tientallen anderen vermist

Voor de kust van het Griekse eiland Rhodos is een boot met aan boord 50 tot 80 vluchtelingen en migranten gezonken. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse kustwacht gemeld. Zeker 29 mensen konden in veiligheid worden gebracht, de anderen zijn vermist. De boot bevond zich 40 zeemijl ten zuiden van het eiland.

De Griekse autoriteiten voeren een grote zoek- en reddingsoperatie uit voor de kust van Rhodos op zoek naar tientallen migranten en vluchtelingen die vermist zijn geraakt op zee. Volgens de Griekse kustwacht was de boot vertrokken in Turkije en op weg naar Italië, toen hij om een nog onbekende reden zonk tijdens de nacht.

Momenteel zoeken een helikopter van de luchtmacht, twee marineschepen, een schip van de kustwacht en drie koopvaardijschepen naar overlevende vluchtelingen. Maar de reddingsactie wordt bemoeilijkt door de sterke wind.

BEKIJK - De Griekse kustwacht zoekt voort, want tientallen opvarenden zijn nog vermist:

Videospeler inladen...

Overlevenden uit Irak, Iran en Afghanistan

Voorts zei de kustwacht dat  29 mannen in de vroege ochtend waren gered uit de zee, op zo'n 60 kilometer ten oosten van Karpathos, een eiland tussen Rhodos en Kreta.

Twee van de geredde mannen werden door een helikopter van de luchtmacht uit zee gehaald en naar Karpathos gevlogen. De andere 27 werden door een passerend tankschip opgepikt en naar het eiland Kos gebracht.

De overlevenden kwamen uit Afghanistan, Irak en Iran en vertelden aan de autoriteiten dat er ongeveer 60 tot 80 mensen aan boord waren toen het schip zonk,

Vluchtelingen omzeilen Griekse eilanden

De meest voorkomende zeeroute voor asielzoekers uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika is van Turkije naar de nabijgelegen Griekse eilanden. Maar de Griekse autoriteiten hebben de patrouilles op de Egeïsche Zee opgevoerd.

Bovendien zijn er tal van getuigenissen en rapporten dat de Griekse grenswachters vluchtelingen en migranten hardhandig tegenhouden bij de grens. Ook op de Middellandse Zee worden vluchtelingen en migranten die proberen de Griekse Eilanden te bereiken, teruggedreven naar Turkije. Soms worden ze zelfs op kleine vlotten zonder motor teruggeduwd naar Turkse wateren. Daarom omzeilen velen nu de Griekse eilanden en proberen ze de veel langere en gevaarlijkere tocht rechtstreeks naar Italië.

De Griekse autoriteiten ontkennen dat ze illegale standrechtelijke deportaties van asielzoekers uitvoeren.

Meest gelezen